Plivanje s morskim psima

I dalje smo na Malti, vrijeme je više nego savršeno – oko 40 stupnjeva. Neki bi rekli previše? Za mene ne može bolje!

Ovog puta pomičemo granice, ali one vlastite. Pod time mislim da danas većina nas mladih ima neku svoju „bucket listu“. Ili listu stvari koje želi napraviti prije nego umre. Danas te liste sadrže doslovno sve, pa se na popisu nalaze putovanja, edukacije, adrenalinski sportovi i sve redom što vam padne na pamet. Tako i ja imam svoju, trenutno broji 155 stavki, ispunjeno je tek 33. Imam još vremena. Valjda. Vrijeme je danas jako relativan pojam.

Jedna od stvari koje su se našle bilo je plivanje s morskim psima i scuba diving. Malta se činila savršena prilika, na kraju se pokazalo za oboje.

Krenimo nekim redom. Malta je malena otočna država u Sredozemnom moru – moja klasična rečenica kojom započinjem svako svoje putopisno predavanje kada pričam svom životu na Malti. Ukoliko niste bili na ni jednom od mojih predavanja, nadam se da se gledamo na idućem.

Pa krenimo.

Ova država sastoji se od nekoliko otoka i otočića, od kojih su tri naseljena. Najveći otok je Malta na kojem živi najveći dio stanovništva zemlje. Ova zemlja u kojoj živi manje od pola milijuna stanovnika je, s obzirom na površinu, jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta.

Malti tepaju da je muzej na otvorenom, gotovo je cijela pod zaštitom UNESCO-a.

Ostatak je lako pronaći. Pitanja koja često dobivam su zašto Malta?

Pa jednostavno je:

– Edukacija

– Znatiželja

– Upoznavanje

Pod edukacijom smatram bilo koji oblik, ipak je najvažniji onaj gdje čovjek svakodnevno nadograđuje sam sebe. Znatiželja – kako joj dati pravu definiciju. Ako se sjećate kako sam pričala o onoj djevojčici koja je uvijek tražila ono nešto iza ugla i istraživala više. Ta sam. Uvijek me je zanimalo što neka država ima drugačije nego moja Hrvatska. Recimo da sam te razloge pokrila. Upoznavanje ne trebam puno objašnjavati, dolazi podjednako kao i sama znatiželja.

Znatiželja da prekrižim stvar ili dvije sa svoje liste, prisutna je stalno – 24/7. Na Malti je došla prilika za dvije.

  1. Plivanje s morskim psima
  2. Scuba diving

Iako je scuba diving bio ipak prvobitna zamisao, plivanje s morskim psima je došlo samo u paketu. Malta kao otok u sred Sredozemnog mora savršena je prilika da tako nešto. Iako dok svakodnevno plivate na plažama ili skačete s litica, ne gledate što je ispod vas. Savjet broj jedan – zlata vrijedan.

Naravno ukoliko su morski psi preblizu kupaćima i obali, nastupa na snagu zabrana kupanja na tom dijelu otoka. Ipak nisu toliko ludi da vas izlažu opasnosti.

No da se vratim. Odlučili smo se na scuba diving. Odabrali smo agenciju PADI koja je među najpoznatijima u svijetu za sve vrste scuba divinga. Nakon što smo prošli određenu edukaciju, dobili sve upute, bili smo spremni za polazak.

Ukupno nas roni 6 i prate nas dva instruktora. Znamo kako reagirati u slučaju da nešto krene krivo, znamo signalizacije u slučaju opasnosti ili poziva u pomoć. Preporučljivo je da smo svi tu negdje unutar kruga gdje vidimo jedni druge. Razlog je poprilično jednostavan. Kada zaronimo gledamo se u oči s hobotnicama, ribama, raznim morskim bićima i onim najstrašnijim – morskim psima. Iako su bili mali i instruktori su ih hranili, nisu mi bili dovoljno simpatični da bi ih sama hranila, sama činjenica da plivam skupa s njima je bila i više nego dovoljna.

Da me sada pitate da ponovim nešto takvo, da se gledam s morskim psima u oči, razmislila bi dva puta. Tada nisam i činilo se skroz zabavno.

Postoje stvari u životu koje probaš jednom da si ispuniš želju i prekrižiš ih zauvijek. Mislim da je ovo jedna od njih. Barem za sada. U budućnosti. Tko zna.

 

Pssst! Nivesine avanture pratite i na njezinom blogu!

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here