KUD Hrastovička gora sada ima dva barjaka: Po originalu Marice Laktašić izrađena nova dopunjena zastava, kum joj je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Nakon obnove djelovanja 1981. godine, za Kulturno-umjetničko društvo Hrastovička gora mještanka Marica Laktašić izvezla je kićeni društveni barjak, a po tom originalu izrađena je vjerna replika nove zastave, prvi puta pokazane i blagoslovljene protekle nedjelje, na završnici proslave 90. godina ovog društva. Sada je novi barjak po starom uzorku izrađen u Budaševu, a od originala se razlikuje samo s dodatno uvezenim godinama 1928.-2018., kao podsjetnik na osnivanje prvotnog KUD-a Pastir i 90.obljetnice sadašnjeg KUD-a.
5000 kuna za novi znak KUD-a Hrastovičke gore platio je Grad Zagreb, čijeg je gradonačelnika Milana Bandića, za takve zgode već po tradiciji i običaju proglašenog kumom zastave, na svečanosti predaje i posvete zastupao Branimir Bešlić, zamjenik gradonačelnika Petrinje i član Predsjedništva ogranka za Petrinju stranke MB365.
Na svetoj misi služenoj povodom 90 godina ovog KUD-a ukrasni drveni stijeg i barjak na njemu, blagoslovio je župnik hrastovački p. Igor Barišić, a B. Bešlić pritom kazao da „kao izaslanik gradonačelnika Zagreba g. Milana Bandića predaje ovaj barjak pod svodom i zaštitom sv. Bartola apostola u Hrastovici 7. listopada 2018. časnom društvu Hrastovička gora, koje je počastilo Milana Bandića da bude kum ovom barjaku“.
Novi znak su preuzeli predsjednica i dopredsjednik slavljeničkog društva Ljiljana Sigur i Ivica Božić, a u crkvi je Lj. Sigur izrekla „zahvalu na ukazanoj časti za naše društvo, našu Hrastovicu i svečano obećajemo da ćemo nastaviti rad naših predaka. Zahvaljujemo i našem župniku, pateru Igoru Barišiću, na blagoslovu u ovom svečanom trenutku, uz Božju pomoć“.
Svečanosti u crkvi prethodio je zajednički dolazak svih članica i članova KUD-a, u ime kojih je novi barjak nosio član Ivica Karaga, a nakon mise Ivica Božić iznio kroz dvored hrastovačkih folklornih entuzijasta. Oni su oba svoja barjaka izložili na pozornici Narodnog doma Stjepan Radić, čiju je dvoranu ispunilo više od 200 posjetitelja, a u programu sudjelovali dječja sekcija, skupina odraslih i (osobito burno pozdravljene) veteranke ovog društva, te gosti Klapa Kolapjani i KUD Pokupljanka iz Bresta Pokupskog.


Jubilarcima su čestitali i zahvalili na očuvanju tradicije, izaslanica gradonačelnika Petrinje, zamjenica Viktorija Kaleb i izaslanica župana Sisačko-moslavačkog, predsjednica Skupštine SMŽ Ivanka Roksandić, a predsjednica Hrastovičke gore Lj. Sigur podsjetila na povijest društva od 1928. kada je Pastir imao pjevački zbor, tamburaški sastav i kazališnu družinu, a prvi predsjednik bio Petar Panjan. S obnovom rada poslije Domovinskog rata KUD Hrastovičku goru vodili su Mijo Krečić, Dragutin Harambašić i Jasmina Vrga, r. Harambašić, veliku pomoć uređenja nošnji dala Ljubica Radučević, za prigodnu etno-izložbu fotografije posudila Marija Knežić i sačuvane rukotvorina Katica Karaga…
Ovo društvo i ogranak Matice hrvatske iz Petrinje 2011. godine izdali su povijesnu knjigu Ivana Rizmaula Pod Hrastovičkom gorom, a izloženi primjerci toga izdanja mogli se kupiti na nedjeljnoj završnoj svečanost jubilarne 90. obljetnice.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here