Za unapređenje turističke ponude u 2018. godini na svome cijelom području, Sisačko moslavačka županija odobrila je 16 bespovratnih potpora ukupnog iznosa 400.000 kuna, a nositelji obrta, usluga i OPG-ova ugovore su potpisali sa županom Ivom Žinićem. Cilj je ovih potpora povećanje broja i kvalitete smještajne i ugostiteljske ponude, uvođenje novih sadržaja i podizanja nivoa sveukupnog turizma u našoj županiji. Na javni poziv primljeno je 20 zahtijeva, a uvjete je ispunilo 16 podnositelja.
Svečano potpisivanje ugovora organizirano je u Korablji Tišinić u Taborištu, kod Alena Tišinića, jednog od četiri dobitnika potpore s područja Grada Petrinje. U ovom poznatom ugostiteljsko-izletničko-turističkom objektu s dobivenih 30.000 kuna nadoknadit će se troškovi kupnje velike profesionalne kuhinjske peći sa šest plamenika na plin, koji su već u funkciji. Ivančica Kudlek sa 25.000 kuna namirit će dio ovogodišnjih uloženih sredstava u proširenje usluge adrenalinskih sadržaja u Capriccio centru u Nebojanu, a dvoje nositelja usluga u domaćinstvu, Štefica Obad na kući u Gajevoj ulici s 25.000 kuna već do kraja godine postavit će 111 m2 nove energetski zaštićene fasade, a s istim dobivenim iznosom Hrvoje Petković u Vukovarskoj ulici na svoju višesobnu katnicu s deset ležaja ugraditi lift za invalidne osobe.


Župan Ivo Žinić podsjeća kako je turizam jedna od strateških gospodarskih grana SMŽ, a prirodni uvjeti Lonjsko polje, termalni izvori u Topuskom, cijela Zrinska gora, rijeke Kupa, Sava, Una, vinske ceste po Moslavini, lovstvo, seoski turizam, Kupujmo lokalno, sa zajednicom 110 proizvođača, te cikloturizam, kojem će daljnji zamah dati nedavno potpisanih šest ugovora s 90.000 kuna potpore, u koje je uključena i Turistička zajednica Grada Petrinje.
Za razvoj turizma po Županiji u ovogodišnjem proračunu osigurano je blizu 2,6 milijuna kuna, od čega 600.000 bespovratnih potpora, a oko dva milijuna za sufinanciranje turističkih zajednica. U devet mjeseci ove godine povećan je broj smještajnih jedinica s 658 na 696 (5,8 posto), kreveta sa 1497 na 1600 (+7,12 posto), broj dolazaka turista povećan je s 28 495 osoba na 30.528 (7,13 posto), a noćenja od 70.355 na 87.619 ili čak 25 posto više.
-Zajedničkim pismom namjere s ličko-senjskom i karlovačkom županijom u turističke programe njihovih svjetski poznatih i masovno posjećivanih Plitvičkih jezera i Rastoka želimo pridružiti naše Top terme Topusko – na potpisivanju ugovora u Taborištu izvijestio je župan Ivo Žinić.
Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here