Ove subote, 13. listopada, od prijepodneva do večeri, održava se 11. likovna kolonija Jesen u Petrinji 2018. Kao i svim dosadašnjima, domaćin je petrinjski pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, a pomažu Savjet za nacionalne manjine RH, Sisačko moslavačka županija, Grad Petrinja i Hrvatski dom. U toj zgradi glavno je mjesta stvaranja amatera i akademskih slikara, koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske, ovdje su i članice Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart, a međunarodni značaj daju gosti iz BiH.
– Odazvalo se 30-tak umjetnika i s takvim brojem više sam nego iznenađena i obradovana. Ovogodišnja kolonija se ubraja među one s najviše sudionika, a od njih će ostati najmanje 30-tak novih radova. Svaki čuvamo, a izbor iz bogatog umjetničkog fundusa svako ljeto izlažemo u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji. Likovne kolonije organiziramo redovno na jesen, a u proljeće održavamo Likovne susrete na Baniji i takvih je bilo već 15. – kaže predsjednica Prosvjete Petrinja Mara Vilus.
Ona će na kraju umjetničkog dana u Petrinji na zajedničkoj večeri svakom sudioniku uručiti zahvalnicu, a odmah slijedi tjedan završnih priprema za 3. festival ojkača, koje iduće subote također priprema pododbor SKD Prosvjeta. Mara Vilus najavljuje natjecateljske ženske i muške skupine iz Banije, Korduna, Dalmacije, ali i Beograda i Kragujevca, a kao gosti nastupit će HKUD Mošćenica i ŽPZ Sevde, bošnjačke nacionalne zajednice Grada Siska i SMŽ.
Vijest: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here