Academia Cravatica je neprofitna ustanova koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao hrvatske i svjetske baštine. 18. listopada obilježava se hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je  2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolično je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Hrvatski sabor 2008. iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši  upravo 18. listopada Danom kravate. Tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta, a prošle godine Zagreb je dobio i  prvi Festival kravate.

Učenici  Industrijsko-obrtničke škole Sisak obilježili su Dan kravate posebnim nastavnim satom na sisačkoj šetnici vežući kravatu Matošu i Striglu  te zajedničkim  fotografiranjem.

Na satu Hrvatskoga jezika učenici završnih razreda čitali su tekstove o činjenicama iz prošlosti kravate, etimološkom porijeklu naziva kravata te ulomke iz knjige Božidara Prosenjaka, Priča o kravati. Rukovodeći se izrekom Oscara Wildea da je „dobro zavezana kravata prvi ozbiljan korak u životu muškarca“, učenici su vježbali vještinu vezanja kravate u čvor oponašajući vojvodu od Windsora, Freda Astera, Ivana Gundulića i Kraljevsku pukovniju koja je kravatu pronijela svijetom. Iako mlada populacija preferira drukčiji modni izričaj, svi su se složili da je kravatu lijepo vidjeti na muškarcu tijekom razgovora za posao, na poslovnim sastancima, na sudu, na sprovodima, vjenčanjima, krstitkama i krizmama. Kravatu kao modni ukras nose i žene. U svečanim prigodama, u kazalištu ili poslovnim situacijama sve češće susrećemo žene koje modni izričaj naglašavaju kravatom. Pred završetkom školovanja, na pragu odrasle životne dobi, budući hrvatski obrtnici i obrtnice poručuju da osoba koja nosi kravatu, modni dodatak i sredstvo zavođenja, izražava svoju osobnost, slobodu mišljenja, pogled na život, profesionalnu eleganciju i poslovnu ozbiljnost.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here