Prije 24 godine, točnije na Dan državnosti 1995. godine prvi je put emitirana emisija HRT-a „Lijepom našom“, koja čuva i promiče tradicijske i kulturne vrijednosti RH. Snima se širom zemlje, ali i izvan nje, a zbog prihvaćenosti među gledateljima opstala je do danas. Jedna je od malobrojnih koja daje važnost malim, često zaboravljenim sredinama koje se teško probijaju u medijski prostor. Nakon više od 400 epizoda i naša Banovina je dočekala svoju priliku te je snimanje 17. listopada 2018. u 19,00 sati održano u Glini. Nova sportska dvorana -trajna ostavština prije tri godine tragično preminulog gradonačelnika Milana Bakšića svome gradu,  pokazala se premalenom za sve one koji su željeli pronaći svoje mjesto u gledalištu. Gotovo sat vremena prije početka programa, većina mjesta je bila je ispunjena.
Priliku za nastup na pozornici dobili su brojni izvođači s područja grada Gline – KUU „Treća sreća“, KUU Viduševac i HAKUD „Glinska tamburica“ te prekrasne djevojke koje su nosile modnu reviju haljina Slavice Crnković i Ljiljane Strmečki na kojima je spojeno moderno i tradicionalno. Nastupili su i FA „Ivan Goran Kovačić“, „Kolapjanke“ i „Kolapjani“, Etno Siscia, SKD „Prosvjeta“ Pododbor Vojnić, HPD „Slavulj“ iz Petrinje te zanimljiva muška klapa iz Vukšića kod Benkovca. Od estradnih zvijezda nastupila je živahna Indira Levak, te Miroslav Lacković, Stjepan Lach, debitant u emisiji i vicmaher Drago Diklić Piko, sjajni David Temelkov, Sandi Cenov, vječiti mladić Vlado Kalember, sjetni Hari Rončević i Ivan Fiolić Fio. Pratili su ih „Tamburaši za dušu“ i „Tamburgeri“, a nastupili su i tamburaši iz Đakova.
Nazočne je na početku programa pozdravio i gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, koji je izrazio veliko zadovoljstvo i ponos što je tako dugotrajna i gledana emisija došla u srce Banovine. Među brojnom publikom bilo je i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije na čelu sa županom Ivom Žinićem koji je naglasio da smatra da nema boljeg mjesta da se snimi emisija „Lijepom našom“ od Gline jer tu je skladana i po prvi put odsvirana „Lijepa naša“. Izrazio je uvjerenje da će se publika koja je ovdje došla uživati u prekrasnoj večeri. Prilika je to za pokazati što sve Glina, Banovina i ovaj dio naše Županije ima.
I doista, bila je to večer pjesme i plesa, šala i pošalica – za svaku se dušu našlo nešto da ju razgali. Oni koji nisu mogli doći u Glinu, u studenom će doći na svoje jer će emisija biti emitirana u dva dijela i to 10. i 17. studenoga ove godine. Zvijezde večeri bili su župan Žinić i dožupan Rosavec koji su se odazvali pozivu voditelja Branka Uvodića i zapjevali uz tamburaše. Pjesma „U san mi dođu tambure“ je jedna od onih koja izbija dah iz grudi…Ima to svoje zašto…Potvrdile su se neke stare zvijezde, otkrile nove…Bila je to, u svakom slučaju, jedna drugačija, posebna večer i za Glinjane i za njihove goste.
Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here