U starinskoj katnici u Ulici Matije Gupca br. 31., tijekom 2. svjetskog rata i poslije petrinjskog Doma zdravlja, a do prije nekoliko godina sjedištu Šumarije Petrinje, od danas je i službeno adresa nove sisačko- moslavačke ustanove – Interpretacijskog centra baštine Banovine. U prvom katu su prostorije područnog odjela Glazbene škole Fran Lhotka iz Siska, a cjelokupno novouređeno zdanje simboličkim presijecanjem vrpce otvorili su ministrica kulture RH Nina Obuljen-Koržinek i sisačko moslavački župan Ivo Žinić.
Ova će ustanova jačati, čuvati, promicati i promovirati kulturnu baštinu šireg dijela svoga kraja, rekla je ravnateljica Martina Mladenović. Župan I. Žinić obznanio je ukupno ulaganje od 2,7 milijun kuna, utrošenih za kupnju zgrade od Hrvatskih šuma, opremanje i adaptaciju, pri čemu je milijun kuna iz Ministarstva kulture. Najavio je za Glinu slično uređenje Kuće hrvatske himne, Kulturnog centra braće Radić u rodnom im Trebarjevu Desnom i više projekata na obnovi povijesnih utvrda i tvrđava po Banovini. Ministrica kulture je naglasila kako je prioritet kulturne politike sadašnje Vlade RH ravnomjerni regionalni razvoj, a za Banovinu još važnije jer je u Domovinskom ratu posebno teško stradala i stoga će i nadalje dobivati potrebitu pomoć.
U sklopu svečanosti, za sjećanje na otvaranje zgrade, učenici 4. razreda Prve osnovne škole Petrinje popunili su tzv. vremensku kapsulu koja će se ukopana u dvorištu ustanove, po želji djece, otvoriti tek za deset godina. Po zgradi su bile postavljene slike s likovne kolonije o 440-godina bitke kod Gvozdanskog (1578.-2018.),samo danas na posebnom nakovnju kovala se replika starinskog novca Petra Zrinskog, a obitelj Josipa i Tome Bešlića posebno je izvijestila ministricu kulture o namjeri doniranja njihove vrijedne zbirke keramike i umjetničke gline novoj ustanovi u kulturi.
Takvi tematski sadržaji ubrzo će se sustavno smjenjivati u prizemlju zgrade u Kaniži, a cijeli kat u vrhunskim uvjetima koristiti 80 polaznika glazbene škole. S jesenskom novom nastavom oni su se nakon gotovo 20 godina preselili iz neuvjetnog skučenog dvorišnog prostora bivše telefonske centrale u Turkulinovoj ulici.
Novinar: Antun Petračić

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here