„Prometni znakovi jesu: znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredaba i znakovi obavijesti, s dopunskom pločom koja je sastavnim dijelom prometnog znaka i koja pobliže određuje značenje prometnog znaka ili bez nje…Prometni znakovi postavljaju se i održavaju tako da ih sudionici u prometu mogu na vrijeme i lako uočiti i danju i noću i pravovremeno postupiti u skladu s njihovim značenjem. Prometni znakovi moraju se ukloniti, dopuniti ili zamijeniti ako njihovo značenje ne odgovara izmijenjenim uvjetima prometa na cesti ili zahtjevima sigurnosti“.
Citirano propisuje i nalaže važeći zakon, ali – što kada pogriješi čovjek u opisu znakovne obavijesti ili postavljanju table na neadekvatnom mjestu?
Evo primjera s petrinjskog područja.
Slučaj prvi: Na nizbrdici državne ceste Glina- Petrinja odmah poslije Gora, po Župić brdu, označen je lokalitet spomenika bana Josipa Jelačića, ali se obnovom ove prometnice ne vidi izravno s ceste, nego mu je pristup moguć s ugibališta. Međutim, znak je stavljen iza ulaza u to ugibalište, a jedan Goranin preko PS Portala upozorava i na nepravilnost imena. Obavijest kaže „Banski kamen“, a starosjedioci oduvijek znadu i govore „Banov kamen“. Pod ovim tradicijskim imenom na sadašnjem mjestu otkriven je „Banov kamen“ 16. listopada 2009. godine. Putnici kroz Župić brdo koji znadu povijest imena ( i fotografirali grešku) – mole cestare za ispravak naziva obavijesne table!
Slučaj drugi: Na desnom nogostupu početka Kučerine ulice, iza leđa spomenika Stjepana Radića, do ovog proljeća stajao je znak usmjeren lijevo za Šenoinu ulicu i odjel Učiteljskog fakulteta iz Zagreba. Tako je u središtu grada pokazivao glavnini putnika prema sveučilišnom centru Petrinje, a sada je na drugoj strani ceste i malo koristi punoj svrsi. Slučaj je nastao nakon što su PTT instalateri završili svoje kopanje, vratili asfalt, ali ne i znak na njegovo mjesto. Tabla i metalni stup dugo su bili bačeni na tlo, a potom ipak uspravljeni, ali sada na nogostupu pokraj poslovnice PBZ. Formalno je obavijest tu, ali nimalo ne služi onim brojnijim putnicima koji više ne znaju da iza spomenika odmah mogu skrenuti prema studentskoj zgradi budućih učitelja i odgojitelja.
I još jedna aktualnost, ali o vremenskom pokazatelju: ne radi digitalni sat na Trgu hrvatskih branitelja! izvan funkcije je još od Lovrenčeva, kada je prekinut podzemni električni kabl, a od tada je uz sat isključen i dio javne rasvjete po trgu. Doznajemo: posebnim uređajem mjesto točnog kvara locirat će stručnjaci iz Siska, Komunalac Petrinja čeka ( konačno) njihov dolazak.
Prilog: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here