Neće izumrijeti ni nestati lončarstvo Grada Petrinje. Stara tradicija nekadašnjeg razgranatog obiteljskog i za život više generacija Petrinjaca važnog obrta (svojevremeno je u njemu bilo čak 50-tak obitelji) nastavlja se i u naše doba. Sada se ozbiljno, organizirano i sustavno kani baviti Silvio Radošević, a tome će mu umnogome značiti profesionalno lončarsko kolo, dar uhodanog lončara Valentina Valenta, vlasnika obrta Lončarstvo Val.
– Prije osam godina, kada sam slično počinjao, majstorski obrtnik Mato Stanešić darovao mi je svoje lončarsko kolo i time je počela moja profesionalna karijera u ovom poslu. Sada sam odlučio sličnom dobrotom uzvratiti mladom Silviju, prepoznatom talentu za oblikovanje gline i bavljenja lončarstvom. Baš mu ovo ide od ruke – o razlozima svoje donaciji veli V. Valent.


U odnosu na klasična lončarska kola s pokretanjem nogom, ovo je za Silvija Radoševića posebno prilagođeno njegovoj invalidnosti, osobi u kolicama, pa je na električni pogon i s potpunim pristupom do radne površine.
– U svijet gline ušao sam na tečaju Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, a još se učim i uhodavam, najviše izrađujem šalice, vazice, tanjuriće i prve stucke. Ispunit ću očekivanja donatora Valenta, neću ga razočarati. U obiteljskoj kući već imam uređen prostor za radionicu, mislim se ovime baviti ozbiljno i stalno – prilikom preuzimanju novog radnog stroja rekao je S. Radošević.
Lončarsko kolo za invalidnu osobu, vrijedno 7500 kuna, izradila je tvrtka Josipa Srabotnaka iz Zagreba i ovo je drugi takav specijalno oblikovan stroj u cijeloj Hrvatskoj. Zanimljivo, oba su u Petrinji, jer slični takav odnedavno ima i udruga invalida SMŽ po svom projektu Glinena priča, kojeg provodi u radno-terapeutskoj i proizvodnoj radionici na gradskoj tržnici.
Ideja za donaciju radnog pomagala izuzetno zainteresiranom Silviju Radoševiću potekla je od Palme Miličević iz Graka (Građanski aktivizam), na čiji se prijedlog s facebooka za skupljanje sredstava odmah očitovao V. Valent svojom odlukom kako će osobno donirati sav novac. Novom mladom lončaru još je dodatno obećao savjete i poduke, opskrbu glinom, korištenje glazura i uslugu pečenja u svojoj lončarskoj peći.
Do ostvarenja humanitarne akcije nije se dugo čekalo i novi uređaj već je kod Silvija Radoševića u njegovoj kućnoj radionici u Ulice Mate Jerkovića, u Češkom Selu.
Priča: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here