U tijeku je Mjesec hrvatske knjige, svake godine traje od 15. listopada do 15. studenoga i uvijek pod drugim motom: ovogodišnji je – baš baština. U obilježavanje svoga mjeseca tradicionalno se uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, iz skupine od 188 narodnih knjižnica po cijeloj Hrvatskoj, uz koje su još i općinske, školske, sveučilišne i ine biblioteke i knjižnice.
U Sisačko-moslavačkoj županiji djeluje i Knjižničarsko društvo sa 70-tak članova i svima je aktualni predsjednik Ante Mrgan, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja. Zadovoljan je s početkom Mjeseca hrvatske knjige 2018. u ustanovi na čijem je čelu.
-Prvog dana našeg Mjeseca omogućili smo „zaboravnima“ vraćanje knjiga bez naplate zakasnine te besplatno učlanjenje novih članova i obnovu članarina isteklih prije dvije i više godina. Uz takve pogodnosti, na odjelima za odrasle i djecu upisano je čak 200 novih, a u 30 dana pripremili smo niz različitih programa. A mi zaposleni, u studenom ćemo u Belom Manastiru nazočiti svehrvatskom stručnom skupu na temu Zanimanje knjižničar- veli A. Mrgan.
Do kraja ovog mjeseca, uz ovu manifestacije potrajat će i Izložba stogodišnjaka, vrijednih knjiga iz 19 stoljeća čuvanih u zatvorenom fondu Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja. Postavljačica izložaka Gordana Dumbović kaže kako im je u zbirci najstariji primjerak Djulabija, Stanka Vraza iz 1863. godine, a imaju i ostala četiri izdanja istoga djela.
Do sada su u prostoru Odjela za odrasle članove ove ustanove u Hrvatskom domu, uz brojan odziv posjetitelja, održana dva predavanja. Svoje doživljaje i iskustva „Putovanja na kojem upoznaješ sebe“ iz lipanjskog napornog pješačkog hodočašća od 799 kilometara „Put svetog Jakova“ po Francuskoj- Španjolskoj kazivala je Palma Miličević, a na 22. listopad-međunarodni dan svjesnosti od mucanju, sinoć je stručno predavala Martina Boltužić-Dževerlija, logopedinja u Općoj bolnici Ivo Pedišić u Sisku.
U četvrtak 25. X slijedi predavanje i radionica Mihaele Devescovi o konzumiranju sirove trave, a dvije večeri tematski su vezane uz obilježavanje ovog mjeseca: 26. listopada predstavljanje je zbirke poezije Monike Herceg i 15.studenoga poezije Siniše Matasovića. Kako Gradska knjižnica i čitaonica u svome sastavu ima i igraonicu djece koja ne pohađaju gradski vrtić, za njih i sve druge klince, lutkarska predstava Puta oko svijeta ugovorena je za 12. XI.
Za dvije-tri godine i svi budući Mjeseci hrvatske knjige, u Petrinji će se događati u novom multimedijalnom prostoru tzv. stare klaonice Gavrilović na kraju Mihanovićeve ulice. Taj veliki, važan, značajan i opsežan projekt u kulturi polagano je sve stvarniji i bliži, do konca ove godine trebala bi uslijediti objava natječaja za javnu nabavu, optimistički očekuje ravnatelj A. Mrgan.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here