Interpretacijski centar baštine Banovine, nova županijska ustanova s adresom Matije Gupca br. 31. u Petrinji, peti dan po službenom otvaranju preuređene zgrade bivše Šumarije u Kaniži, organizirala je svoj prvi program. Zapravo, održana su dva sadržaja u jednom.
Sinoć, 24. listopada u glavnoj dvorani, u domaćinstvu ravnateljice ICBB Martine Mladenović, otvorena je izložba radova s rujanske kolonije Gvozdansko 440, a stručno predavanje o rudarstvu i kovnici novca Nikole (III) Zrinskog održao dr. sc. Ivan Mirnik, znanstveni savjetnik Arheološkog muzeja u Zagrebu.
– Interpretacijski centar baštine Banovine u suradnji sa Sisačko- moslavačkom županijom cijelu ovu 2018. raznim aktivnostima obilježava 440 godina od Bitke kod Gvozdanskog, koja je 1578. ispisala jednu od najslavnijih stranica hrvatske povijesti. Na Banovini su plemići Zrinski formirali utvrdu, rudnike i kovnicu novca u mjestu Gvozdansko pored Dvora na Uni, iz kojih su tijekom gotovo stotinu godina ostvarivali gospodarski temelj svoje moći. Projektom upoznajemo s okolnostima i značenjem bitke kod Gvozdanskog, širimo znanje o regiji Banovini i samom starom gradu Zrinu, rodnom mjestu nacionalnog junaka Nikole (IV) Zrinskog- Sigetskog. Naša ustanova i Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu proveli su i projekt Novac Zrinskih-metalurška baština Banovine, kojim smo izradili repliku novca Zrinskih, srebrnog groša Nikole (III) Zrinskog s njegovim poprsjem na aversu i grbom Zrinskih na reversu – kaže M. Mladenović, ravnateljica s dvije sveučilišne diplome, novinarke na Hrvatskim studijima i muzeologinje s Filozofskog fakulteta.
U rujnu ove godine u jednodnevnoj likovnoj koloniju na ostacima utvrde Gvozdanskog sudjelovali su zajedno članovi udruga Sulikum iz Siska i Petriart iz Petrinje (predsjednici su im Jovo Radmanović i Željko Lipovac) a uz njihove izložene radove svima im je sinoć domaćica uručila zahvalnice.
U drugom dijelu prve programske večeri nove ustanove u kulturi Petrinje, arheolog, konzervator, muzeolog, numizmatičar I. Mirnik predavao je zanimljivosti o povijesti obitelji Zrinskih na Banovini, te o njihovom osobito važnom i značajnom vađenju rude i kovanju novca nekoliko nominala započeto s Nikolom (III) Zrinskim, ocem sigetskog junaka Nikole (IV) Šubića-Zrinskog.
Interpretacijski centar baštine Banovine nastavlja svoje djelovanje sličnim stručnim skupovima, predavanjima i izložbama u Petrinji i Sisku, a nakon Petrinje, izložba Likovne kolonije Gvozdansko 440 u studenome će biti postavljena i u Osnovnoj školi u Dvoru.
PS portal će, pak, objaviti izvornu priču o nastanku ovih likovnih radova izravno na važnom mjestu iz stare prošlosti i slavne povijesti Hrvatske.
Tekst i slike: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here