Vraćanje u povijest hrvanja Gavrilovića i Like: Sinoć u Petrinji predstavljena knjiga Josip Čorak- hrvački as iz Like

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u slavnim danima petrinjskog hrvanja, tadašnjem trofejnom klubu Gavrilović, višestrukom prvaku države, veliki, ozbiljni i stalni konkurent bio je HK Lika iz Zagreba. Među pojedincima toga kluba najviše se isticao Josip Čorak, neustrašivi borac na strunjači s 90 kilograma težine, standardni, nezamjenjiv u tadašnjoj tzv. poluteškoj skupini.
Josip Čorak je višestruki prvak Jugoslavije i Hrvatske, sudionik europskih i svjetskih prvenstava, a na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu osvajač srebrne medalje. Na hrvačkim veteranskim svjetskim prvenstvima osvojio je čak 16 medalja…Ličko-senjska županija, iz koje je rodom, proglasila ga je najuspješnijem sportašem 20. stoljeća.
Taj poznati Ličanin, s adresom u Zagrebu, sada ima 75 godina i 60 godina hrvačke karijere, a uz ta dva jubileja povjesničar sporta Eduard Herman napisao je knjigu Josip Čorak-hrvački as iz Like.
Sinoć je to biografsko djelo, u nazočnosti glavnog aktera, predstavljeno u Petrinji, kao podsjećanje na nekadašnjeg velikog rivala pojedinačno i kluba, kojem je Čorak osnivač, a ujedno uz obilježavanje 70.obljetnice Hrvačkog kluba Petrinja, s nekadašnjim nazivima Radnik i Gavrilović. Ta će se proslava održati početkom prosinca.
Čorkovu karijeru sinoć su u Petrinji osvijetlili i gosti, autor E. Herman i tajnik HK Lika Matej Bagarić, a nazočili su također Nikica Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, Marko Badrić, predsjednik Petrinjskog sportskog saveza i više sadašnjih mladih hrvača, uz njihova predsjednika Vinka Kadečku i tajnika Zvonka Beloševića.
Susret prijatelja iz dva srodna klubova sinoć je iskorišten i za predaju sportske dokumentacije, članaka, zabilješki i drugih povijesnih materijala HK Like, koje je 70-tih godina za osobne potrebe vodio Rade Sekulić, bivši hrvač Gavrilovića i Like. Ova arhivska građa ostala je kod pokojnog trenera HK Gavrilovića Miljenka Sačera, a od udovice Mirjane Sačer iz Duge ulice preuzeo je tajnik HK Petrinja Z. Belošević i na trajno čuvanje i korištenje predao tajniku HK Like M. Bagariću.
Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here