Umjetnici su svugdje oko nas, a u malenom gradu Petrinji ih otkrivamo svako malo. Talentirani i skromni, umjetnici svoje radove najčešće pokazuju užem krugu prijatelja ili ih predstavljaju na vlastitom Facebook profilu, svjesni da umjetnost u današnjoj Hrvatskoj nema pažnju koju zaslužuje. Ipak, PS-Portal uspijeva otkriti domaće umjetnike te ih predstavlja široj javnosti, jer ti umjetnici to zaslužuju.

Ana Štajcer je Siščanka s petrinjskom adresom, inače se bavi lutkarstvom, izradom art lutki i lutki za djecu. Fotografiranje vlastitih uradaka, kada su gotovi i prije nego odu u novi neki dom, postalo je problematično. Lutke je fotografirala mobitelom i najčešće je bila nezadovoljna konačnim rezultatom. Pokušavala je pomoću tutorijala poboljšati izgled fotografija, međutim bezuspješno. Tako se polovinom 2016. godine odlučila na kupnju nešto boljeg fotoaparata, za početak već korištenog aparata i objektiva. Prije toga nije imala nikakvih susreta s tom granom umjetničkog izražavanja.

Započeli su dani i dani učenja, savladavanja tehnike fotografiranja te samog uređaja, a zatim i uređivanja fotografija u određenim programima. Fotoaparat Canon 600D, objektiv 18-135 mm i portretni 50 mm, programi Lightroom i Photoshop pružili su joj velike mogućnosti likovnog izražavanja. U rujnu 2016. godine otišla je na FotOOko, predivan jednodnevni događaj u organizaciji Fotokluba Klik koji je održavao radionice gdje se moglo prijaviti na dvije po izboru. Ana se odlučila na portretnu koju je vodio Radomir Sarađen i minimalističku pod vodstvom Marije Milin. Na tim radionicama je stekla velika iskustva, nekoliko fotografija je prijavila na natječaj i odmah je uvrštena među prvih 10 najboljih.
Tek je na otvorenju izložbe fotografija zaključila kako je njezin portret osvojio prvo mjesto.
Iduće godine ponovno odlazi na FotOOko i osvaja dvije nagrade, odnosno 2. i 3. mjesto u kategoriji voda. Krajem 2017. godine dvije fotografije joj prolaze na natječaju “Geometrija u prirodi” Hrvatskog Geološkog Društva. Volonterski fotografira za ALD-Sisak te prati izložbe svoje drage prijateljice i petrinjske slikarice Ivane Švragulje. Fotografije objavljuje na fotoportalu „Fotosofija“ Damira Hoyke i na vlastitom Facebook profilu, jer u bližoj okolici nema fotoklubova.

O sebi kaže: „Učim pomoću tutorijala i savjeta iskusnih fotografa. Ne smatram se fotografom, možda jako radoznalim hobistom u pokušaju da savladam umijeće fotografije. Najviše me privlači portret, macro i apstrakcija u fotografiji. A lutke i dalje fotkam u brzini, mobitelom, ponekad samo napravim par fotki aparatom, jer sam se na tom putu posve zaljubila u umjetnost fotografije.“

Dakle, Ana izrađuje lutke, bavi se fotografijom i iznimno je skromna osoba, međutim svoj talent i svoju umjetnost ipak nije uspjela sakriti. Kako bi i mogla kada su njene fotografije predivne priče koje govore više jezika. Izdvojili smo nekoliko uradaka, a ostalo pogledajte na Aninom Facebook profilu.

Mario Lovreković – Lovra

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here