Kratki rezovi:Tonemo u mrak

Piše: Miroslav Šantek Cobra

A dan je tako lijepo počeo. Nakon izrazito tople, skoro malo hladnije ljetne noći, uz topli fen juga koje je udaralo po prozorima grada i koje je u tri sata svojom magijom vratilo kazaljke na dva sata, donijelo je probleme mnogim ljudima sa snom, s tim, za mnoge nerazumnim pomicanjem sata svakih šest mjeseci, a “nadrapali ” su i oni koji su radili noćnu smjenu sat duže. Ovaj put glavešine iz EU kažu da je to posljednji put neke jeseni, da će se vrijeme još jednom promijeniti u proljeće, a onda, kao, više neće. A i to što govore tek treba provjeriti iduće godine.U svakom slučaju, danas je nastupilo “zimsko računanje vremena” uz sunčano jutro i ljude koji su na nedjeljnu kavicu pošli u majicama kratkih rukava.Doista bolesno vrijeme leti petrinjskim ulicama i polako skuplja tamne oblake na nebu.

Za kavom moj prijatelj kaže da su mu upravo došli rođaci s nekih austrijskih vrhova. Žive u nekom selu na 1700 metara nadmorske visine i kažu da je tamo počeo padati snijeg, a na putu u Hrvatsku obilna kiša ih je oprala i pratila sve do granice Slovenija – Hrvatska. A onda je stala. Bit će da je zbog Šengena. Ulicama prolaze automobili od kojih mnogi nemaju upaljena svjetla – prometna obveza koja je danas stupila na snagu i koja ako ju ne poštujete  uzima 300 kuna iz novčanika. Ili iz džepa.

A ono najgore za mnoge ljude je tek uslijedilo. Vraćanjem sata unatrag dolazi do jako osjetnog nedostatka dnevnog svjetla, noć se produžuje, a ljudi komentiraju  na društvenim mrežama da im je ovo uvijek jedan od (ako i ne glavni) najdepresivnijih dana u godini. Započela je duga noć s prvim mrakom već poslije 17 sati, a da stvar bude još gora oko 19 sati prosula se obilna kiša petrinjskim ulicama. Kafići se polako prazne, nedjelja se bliži kraju, televizori su upaljeni, donose neke priče, slike i boje iz izmišljenih ili dalekih i puno sretnijih  svjetova, a Petrinja tone u mrak. Kao i ostatak zemlje u demografski i gospodarski mrak smo odavno potonuli.

Tonemo u mrak.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here