Obilježen Dan darivatelja krvi Grada Petrinje: Nema tehnologije koja bi stvorila ili zamijenila ljudsku krv, zato je potrebno humanitarno davalaštvo

„Počela sam 1996. kao pripadnica 2. gardijske brigade HV Gromovi i polagano vremenom, 2 do 3 puta godišnje, evo, dostigla 35 akcija. Mojih 0 minus je univerzalna grupa za svakog čovjeka. Zbog svih onih kojim je potrebno, ostajem i nadalje stalna dobrovoljna darivateljica“- kaže nam Ankica Brkiš, u 2018. godini dobitnica priznanja Hrvatskog Crvenog križa za svoju humanitarnu djelatnost. Jednaki broj davanja ima i Dubravka Mandić, a među muškarcima 50 akcija Mato Ćatić, Davor Kozina i Brunislav Morvaj i njih petero, kao posebni slavljenici, ovaj vikend nagrađeni su na svečanoj sjednici Gradskog društva Crvenog križa Petrinje.
Održava se koncem svakog listopada i ovako nagrađuju redoviti darivatelji krvi, vezano uz njihov dan, 25. listopada 1953., kada se prvi put prikupljalo u tadašnjem Metalurškom kombinatu Željezara Sisak. Sada je tome već 65 godina, a ova 2018. ujedno je i u znaku 140-obljetnice Crvenog križa i 25 godina samostalnog Crvenog križa Hrvatske.
U znaku triju jubileja, priznanja humanitarne organizacije Grada Petrinje uručile su predsjednica dr. med. Marina Lokner i ravnateljica Ivana Malović, uz prigodna obraćanja, čestitke i zahvale.
– U našem svijetu stalnih izuma i silnog napretka tehnike, nema tehnologije koja bi stvorila krv. Transfuzijska medicina temelji se na vama, koji spašavate živote bolesnih, stradalih, unesrećenih… Vi ste nacionalno blago i ponos, svakih pet minuta vaša krv potrebna je nekome, jedna doza spašava i do tri žiovta- rekla je M. Lokner.
– Gradsko društvo Crvenog križa Petrinje godišnje organizira osam akcija i bilježimo polagani porast darivatelja. Lani je skupljeno 695 doza, do sada u šest ovogodišnjih 506 doza, a novo je davanje 12. idućeg mjesec i ponovo u prosincu.. Lani je u cijeloj Hrvatskoj dobrovoljno, solidarno i besplatno skupljeno 159.617 doza – kazala je I. Malović.
Svoja iskustva iz ovog humanizma podijeli su veterani davalaštva Petrinje: rekorder Vinko Galeković sa 134 odaziva, Josip Turkalj (123), Drago Baller (117) i drugi redoviti sudionici akcija u prostorijama CK u Turkulinovoj ulici ili u Vojarni HV pukovnik Predrag Matanović.
Marina Lokner i Ivana Malović izvijestile su također sudionike svečane skupštine kako je upravo u tijeku humanitarna akcija HCK i HTV „Uz nas niste sami-Za dostojanstven život“ u kojoj se pozivom na telefon 060-9001 izdvaja 6,25 kuna za potrebe najugroženijih osoba, a u taj veliki projekt pomaganja 140 obitelji iz cijele Hrvatske, uključena su i tri domaćinstva s područja Grada Petrinje.
Zato iz Gradskog društva Crvenog križa pozivaju naše sugrađane na što masovniji odziv ovoj akciji.
Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here