Dva raspoloženja u subotu popodne: Nogometaši Mladosti izgubili od Vrapča, Ivan Horvatić-Horve darovao klubu svoju arhivu

Popodne nezadovoljstvo,.na večer zadovoljstvo! Takvo subotnje raspoloženje vladalo je na stadionu Gradskog nogometnog kluba Mladosti, u dva događaja suprotnih rezultata.
Loše stanje vladalo je među domaćim „zelenima“ nakon derbija 11. kola 4. nogometne lige –Središte Zagreb u kojem su iz kaznenog udarce u 9 minuti s 1:0 poraženi od Vrapča iz Zagreba. Petrinjci su bili bolji cijelu utakmicu, osobito su dominirali i redali prilike u drugom dijelu, kada stative pogađaju Hrnčević u 48 minuti i Krmpotić u 82. U silini napada svojih igrača potpuno besposlen bio je vratar i kapetan Mladosti Vedran Kovačević.
Zaista, ovo popodne Petrinjci nisu imali ni trunke sportske sreće, ali ih je lijepo i drugačije pomazilo nakon utakmice. U trajno vlasništvo i na čuvanje kluba dobili su vrijednu dokumentaciju iz vlastite prošlosti društva i šire povijesti cjelokupnog (malo)nogometa Petrinje.
Ivan Horvatić-Horve, bivši igrač,trener, dužnosnik i prijatelj više naraštaja nogometaša Petrinje darovao je GNK Mladosti vlastitu zbirku crno-bijelih i kolor fotografija, novinskih izrezaka, printanih članaka i drugih dokumenata skupljanih i čuvanih godinama unatrag. Dio tog slikovnog materijala već je publiciran u knjigama „100 godina nogometa u Petrinji“ i „Petrinjske slike i uspomenice“, u čijem je pripremanju i izdavanju aktivno i sudjelovao i sam I. Horvatić.
– Ove drage uspomene iz nogometne prošlosti odlučio sam s veseljem darivati Mladosti, jer znadem da ćete ih nastaviti čuvati. Ovdje je najmanje 600 fotografija sudionika i događanja prije i poslije utakmica nogometaša Mladosti i bivšeg Radnika-Gavrilovića, kluba petrinjske tvornice s djelovanjem od 1950. do 1992. Ustupam i dokumentaciju nogometa Petrinje tijekom progonstva u Domovinskom ratu, kao i arhivu o malom nogometu u našem gradu – kazao je donator.

Ivan Horvatić je NK Mladost poklonio pravo povijesno sportsko blago zapisa i fotografija o petrinjskom nogometu.

Blago iz Horvatićeve kutije preuzeo je predsjednik GNK Mladosti Neven Žužić i najavio odmah izradu panoa za izlaganje najvažnjijih fotografija u „zelenom salonu“ potkrovlja klupske zgrade na stadionu. Tu se već u vitrinama nalaze trofeji ovog kluba, a dodatnu ideju za šire upoznavanje javnosti s novodobivenim iznio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.
– Ove slike i članci vraćaju u prošlost, to su trajni tragovi povijesti kluba i općenito nogometa u Gradu Petrinja i zato trebaju naći svoje mjesto u klupskim prostorijama, a moraju ih vidjeti i građani Petrinji na posebnoj izložbi u Galeriji Krsto Hegedušić. Neka se poradi na pripremi takvog izlaganja, a Horvi čestitke za čuvanje arhive i hvala na poklonjenom- kazao je D. Dumbović.
Na primo-predaji dokumentacije pozvani su i svi kolekcionari sličnih starih dokumenata i čuvari arhivske građe iz povijesti nogometa u Petrinji da ih iznesu u javnost i slijedom Horvatićevog primjera, omoguće trajno izlaganje i upoznavanje novog naraštaja sportaša i ostalih Petrinjaca.
Zapis: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here