Čovjek s crvenom bradom dolazi u Petrinju

Remek-djelo hrvatske moderne umjetnosti “Čovjek s crvenom bradom” iz 1916., uz još niz vrhunskih slika slikara Zlatka Šulentića, Petrinjci i njihovi gosti moći će u ponedjeljak 5. studenog 2018. u 19 sati vidjeti na otvorenju izložbe “Zlatko Šulentić – slikar živog kolorita” u Galeriji “Krsto Hegedušić”.
Izložba je plod suradnje POU Hrvatski dom Petrinja i Društva Terra banalis povodom 125. obljetnice slikareva rođenja u Glini.
Autorica likovnog postava izložbe povjesničarka umjetnosti Lidija Klobučar ne otkriva nam puno, ali dovoljno da u nama pobudi znatiželju:
“Zlatko Šulentić velikan je drugog naraštaja slikara hrvatske moderne – Igor Zidić ga naziva njenim “povijesnim junakom”. U ponedjeljak će se pogledima publike otvoriti Zlatkova remek-djela iz zagrebačke Moderne galerije koja je naš nacionalni muzej moderne umjetnosti, iz Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te samostana sv. Franje Ksaverskog iz Zagreba. Posjetitelji će čuti o Šulentićevim poveznicama s Petrinjom i njenim ljudima, a zasad Vam mogu reći samo da je na slici Čovjek s crvenom bradom portretiran Petrinjac – slikar i boem Stanoje Jovanović.”
Izložba “Zlatko Šulentić – slikar živog kolorita” sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture RH, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje. Ostaje otvorena do 16.11., a uz nju će biti postavljena i izložba o slikarevu životu i radu iste autorice.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here