Danas su Svi sveti, sutra Dušni dan: Sjećanje na najmilije!

Svi sveti (također Sesvete, Sisveti, Sisvete ili Svisveti, latinski Sollemnitas Omnium Sanctorum) 1.studenoga svetkovina je Rimokatoličke crkve kojom se slave svi sveci, kako oni već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu.
Prema običaju obilaska i uređenja grobova danas su, a tako će biti i sutra, na spomen dan svih vjernih mrtvih ili Dušni dan, prepuna i petrinjska groblja. Na središnjem sv. Benedikta prijepodne je blagdansku svetu misu vodio Damir Ceković, župnik crkve Preobraženja Gospodnjeg na Slatini. Ujedno je, uz trajnog đakona Vjekoslava Uvalića, uz glavni križ blagoslovio sve grobove i pokojnike u njima.
Tijekom popodneva još su služene mise na grobljima Presvetog Trojstva i sv. Roka, a na njemu je sve vidljivija nova kapelica u izgradnji. Za današnji blagdan iduće godine očekuje se cjelokupno dovršenje crkvice na tome najstarijem petrinjskom groblju povrh Majdanaca. Tu su gradski komunalci skratili krošnje visokog drveća preko kojih će se iz nizine dobro vidjeti novi budući zvonik sv. Roka.
Prvi puta za Svi svete 2018. danas je uz ulaz u središnje groblje radio nedavno otvoreni Pogrebni centar Mladena Panića, a vlasnik nam je prijepodne potvrdio kako ovdje ne odustaje od namjere izgradnje krematorija: parcela čeka, gotovi su idejni projekti i sve će dozvole ishoditi u iduće dvije godine.
Prvi put na blagdan Svih svetih, prometni red s parkiranjem oko groblja sv. Benedikta cijelo prijepodne držali su zaposlenici Komunalca i radnici javnih radova, čime se umnogome smanjila gužva i zakrčenost vozilima. A sutra u petak, uvijek na Dušni dan, slijedi stalna manifestacija Koordinacije udruga Domovinskog rata Grada Petrinje, iz koje pozivaju na redovno godišnje spomen obilježavanje mjesta masovnog stratišta Petrinjaca iz poraća 1945. godine u tzv. Žicinoj šumi povrh Nove bolnice. Komemoracija će se održati u 10 sati.
A.Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here