Svakog Dušnog dana komemoracija za poratne žrtve 1945. godine: Ekshumacija Žicine šume u prioritetima Ministarstva hrvatskih branitelja

U ljeto i jesen 1945. godine, nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, na periferiji Petrinje u tzv. Žicinoj šumi, blizu sadašnje Nove bolnice, komunistički vlastodršci u tajnosti su noću dovozili i hladnim oružjem likvidirali Hrvate dovedene iz zatvora u Sisku i domaće Petrinjce. Ne zna se broj tih jadnika, u bivšem sustavu njihova grobišta nisu se smjela posjećivati ni označavati, a tek je u samostalnoj državi Udruga Hrvatski domobran Grada Petrinje pokrenula svakogodišnju komemoraciju na osamljenom i udaljenom mjestu na kraju grada.
Sjećanje se ustalilo na Dušni dan, svakog 2. studenoga, što je i danas prijepodne učinjeno pokraj skromnog spomenika, uz stavljanje cvijeća i svijeća najbližih rođaka i rodbine pobijenih, izaslanika udruga iz Domovinskog rata, političkih stranaka i predstavnika Grada i Županije: zamjenice gradonačelnika Viktorije Kaleb i Inoslava Brkića, izaslanika sisačko- moslavačkog župana Ive Žinića.
U maglovitom i orošenom šumskom proplanku, na nikada do sada pronađenim, otkrivenim i istraženim masovnim grobnicama Žicine šume, I. Brkić ( ovdje su kosti i njegova djeda Ludviga Ritzingera) nazočnima je prenio dobru vijest od župana I. Žinića.
– Već se godinama mučimo da se ovdje riješi enigma, naprave iskopine, pronađu kosti, duše konačno nađu mir i spokoj. Zato se zahvaljujem županu Ivi Žiniću koji čini velike napore da uz pomoć našeg ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda ovaj lokalitet dobije prioritet u iskopavanju, da končano ovu priču privedemo kraju, a kosti naših dragih završe u obiteljskim grobnicama – rekao je I. Brkić.
Na komemoraciji Dušnog dana kazivali su i Mirko Putrić, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Petrinja, zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb i predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović.


-Nije čudo što nismo ranije razriješili zločine iz Drugog svjetskog rata jer je tada Vlada bila komunistička, partizanska, antihrvatska. Sada smo u 2018., 23 godine poslije Domovinskog rata i ponovno u situaciji da imamo neriješena zločinačka djela Srba, JNA, četničkih formacija i razno-raznih paravojnih formacija, koje su bile na našem području, pobili naše sugrađane, ubili naše branitelje i ponovno nitko nije odgovarao- ustvrdio je D. Dumbović. Najavio je ujedno uskoro prosvjed „Petrinja i Vukovar zajedno“, sličan onom nedavnom u gradu heroju, a također sredinom prosinca održavanje u Petrinji okruglog stola o nestalima, ubijenima i ostalim stradanjima i zločinima u Domovinskom ratu, a nekažnjenim počiniteljima tih zlodjela.
Na kraju spomen sjećanja molitvu je vodio župnik sv. Lovre, prečasni Josip Samaržija.
A. Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here