Zabilježeno usput: teški strojevi Novog Selišta

Novo Selište je (od kad su ukinuli sela) dio grada Petrinje ili prigradsko naselje u smjeru Gline kojim prometuju mnogi putnici prema Karlovcu, pogotovo u ljetnoj sezoni jer je to put prema morskoj obali.

Novo Selište nije na morskoj obali, ali jest na riječnoj. I to na obali prekrasne rijeke koju krasi ime Kupa i čiju su ljepotu odavno “skužili” mnogi građani metropole i na jednom dijelu Novog Selišta napravili vikend naselje, gdje po cijelo ljeto uživaju u čistoj prirodi, miru i ljepoti. Jedan od tih zagrebačkih sretnika je i naš suradnik, iskusni snimatelj i fotograf Zdravko Turkulin koji svoju novozagrebačku gužvu čim uhvati priliku zamijeni za mir obale Kupe.

Zdravko  svojim fotoaparatom bilježi trenutke, događaje i prolaznost vremena na ovom malom dijelu svijeta i sve to obilato pokazuje na svom facebook zidu s čime čini veliku uslugu ovdašnjoj turističkoj zajednici i cijelom gradu. Ove godine je “ljeto” potrajalo duboko u jesen i tek za sedam dana Zdravko će napustiti svoju “viksu” i otići u betonsku džunglu Zagreba. Ali je jako zadovoljan što je uspio toliko vremena provesti ove godine u Novom Selištu.

Danas se javio s novim fotografijama koje ne pokazuju usnule čamce, raskošne boje lišća drveća uz vodu, valove Kupe, a ni lijepe djevojke koje se kupaju i sunčaju na tom mjestu. Ne – došle su fotografije teških strojeva, bagera koji svojim moćnim rukama sijeku i čiste svo raslinje uz sam nasip boreći se s blatom od kiše koja je upravo počela zalijevati zemlju. Otišao je do vozača teškog stroja i pitao ga o čemu se radi, i kada je saznao da teška mehanizacija čisti teren koji će poslije izravnati radi uljepšavanja – odahnuo je. Može na miru provesti još nekoliko studenih jesenskih dana uz obalu, pa pravac – Zagreb.

Riječi:Miroslav Šantek Cobra

Fotografije:Zdravko Turkulin

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here