Danas proslavljena 26. obljetnica: 1. studenoga 1992. ustrojena je 12. domobranska pukovnija Petrinja

Velik prostor sa stotinama ugaslih ili još uvijek plamtećih lampiona, ispred križa na središnjem gradskom groblju sv. Benedikta, masovno stavljanih za proteklih blagdana Svi svetih i Dušnog dana, danas je proširen s novim plamenicima, a uz njih i vijencem svježeg cvijeća. Sjećanja na poginule, umrle i nestale suborce i ratne prijatelje stavili su predstavnici više udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje i samog Grada, obilježavajući time 26. obljetnicu ustroja 12. domobranske pukovnije Petrinja, osnovane 1. studenoga 1992.
Nastala je kao sljednica dobrovoljačkih skupina Petrinje i okolnih sela, Zbora narodne garde, petrinjski snaga iz jeseni 1991., Prvog petrinjskog bataljuna, odnosno 74. i 80. samostalnog bataljuna, preustrojem 162. brigade HV Zrin i priključenjem satnije Mošćenica iz 120. brigade HV. Pukovnija je cijeli rat držala obrambenu liniju od Mošćenice do ušća Gline u Kupu, a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja aktivno sudjelovala u oslobađanju Petrinje i s Gromovima cijele Banovine, sve do granice s BiH na rijeci Uni. Tijekom aktivnog postojanja 12.DPP brojala je oko 2500 pripadnika, njih 38 položilo je živote, a 80 ranjeno. Koncem 1995. postepeno počinje demobilizacija pukovnije i krajem veljače 1996. prelazi u pričuvu. Prvi zapovjednik bio je Jasenko Krovinović, nastavio Vlado Kunert, u pričuvi je vodio Zlatko Iskrić, a do gašenja Stjepan Kostanjević.
O povijesti ove postrojbe na groblju je ukratko kazivao voditelj molitve trajni đakon, duhovnik hrvatskih branitelja Vjekoslav Uvalić, a u nastavku obilježbe 26. obljetnice i bivši zapovjednik Zlatko Iskrić, sada predsjednik Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje. Ova je udruga danas nosila glavni program spomen sjećanja na ratni put i sve pripadnike 12. domobranske pukovnije Petrinja.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here