Moram djedu napravit cigara

Piše:Miroslav Šantek Cobra

Čini se da stvari polako i sigurno dolaze na svoje. Petrinja se probudila u maglovitom, studenom jutru, onakvom kakvo je i primjereno za ovo doba godine.

U nedjeljno jutro grad je skoro pust. Lebdi u samoći. Prolaze rijetki automobili i još rijeđi pješaci, hodači do pekare ili otvorenih kafića koji su kao neka magnetna sila mnogima  neodoljivo privlačni, kao topla oaza gdje ima života. I mene je ta sila preuzela.

I doista, ljudi u rano jutro sjede za stolovima u većim  društvima, pije se travarica, kava, poneko pivo, kroz dim cigareta na uvijek upaljenom TV ekranu iz nekih dalekih nogometnih travnjaka dolaze pokretne slike, a nogomet je i glavna tema ovog kavanskog jutra. Priča se dotiče Mamića i navodnog izbacivanja iz zagrebačkog Dinama – vijest koja se zdušno komentira.

Digitalna čuda današnjice na moj mobitel donose fotografije i poruke dvije žene. Jedna se probudila i još uvijek se u pidžami valja po krevetu jednog stana najveće petrinjske spavaonice, a druga sjedi na terasi svoje kuće , pije kavu, u glavi joj se roje riječi, a pogled joj je usmjeren prema sjeveru. Tamo, kroz maglu i preko krovova kuća beskonačni drvored pruža se uz nasip Kupe.

Odjednom grad živne. Dolaze vjernici izašli s friško odslušane mise i popunjavaju kafić. Vrijeme je da im prepustim mjesto. Na ulici je sve više ljudi, sve više automobila, a najveća gužva je u obližnjem trgovačkom centru. Treba nabaviti nešto hrane, treba ručak pripremiti. Iznose se vrećice pune namirnica, a jedna baka na pitanje svoje unuke gdje je djed kaže: Ide opet na teren, Ovaj put duže. Moram mu napravit cigare.

O nedjeljnom jutru je davno pjevao i pokojni Lou Reed sa svojom grupom Velvet Underground i Nico. Velvete čuti na lokalanim radio stanicama?

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here