Večeras će se u petrinjskoj Galeriji Krsto Hegedušić s početkom u 19 sati otvoriti vrlo vrijedna i zanimljiva izložba Zlatko Šulentić – slikar živog kolorita. S tim povodom uoči ovog kulturnog događaja razgovarali smo s prof. Lidijom Klobučar – osobom koja zna sve o ovoj temi.
 
Lidija Klobučar rođena je u Glini 1973. gdje živi i danas. Srednju odgojno-obrazovnu (pedagošku) školu završila je u Petrinji. Diplomiravši na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je zvanje profesorice povijesti umjetnosti i diplomirane književne komparatistice. Na istom fakultetu u zrelijim je godinama upisala i studij bibliotekarstva na kojem je trenutno apsolventica. Članica je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i Društva Terra banalis u kojem aktivno djeluje. Životom i radom slikara Zlatka Šulentića bavi se intenzivnije zadnjih nekoliko godina priređujući izložbe i održavajući predavanja.
Djela Zlatka Šulentića dolaze u Petrinju. Kako i kad se rodila ideja o ovoj izložbi i tko su ti “krivci”?
“Krivac” je Društvo Terra banalis, udruga sa sjedištem u Glini, koja organizira brojna kulturna događanja na području Banovine, a i šire. Najpoznatiji smo po Noći muzeja koja je ove godine prerasla u Muzejsku rutu Banovinom. Tada sam u Glini pripremila izložbu o Šulentićevu životu i radu i održala predavanje. Predsjednica udruge dr. sc. Sanja Lončar me potakla da 125. obljetnicu Šulentićeva rođenja popratimo i izložbom njegovih slika – poticaj sam oduševljeno prihvatila i tako je započela suradnja s POU Hrvatski dom Petrinja i voditeljicom Galerije “Krsto Hegedušić” Almom Trauber jer u Glini nažalost nemamo galeriju.
Recite nam nešto o samom umjetniku – koliko je poznat javnosti i gdje se čuvaju njegova djela?
Zanimljivo je da je Šulentić autor najznačajnije moderno slikane freske u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – u svetištu Majke Božje Bistričke naslikao je na crkvenom luku Uznesenje Bogorodice na nebo. Godine 2011. bila je njegova velika kritička retrospektiva u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i tom su prigodom izložena djela iz niza muzejsko-galerijskih ustanova ne samo Zagreba nego cijele Hrvatske: od Osijeka, preko Karlovca i Rijeke do Zadra i Splita. Antologijska slika našeg ekspresionizma Šulentićev Portret dr. Pelca iz 1917. čuva se u Muzeju suvremene umjetnosti u Beogradu. Njegovim je slikama ukrašena i crkva sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu.
Što može očekivati petrinjska publika večeras i dokle mogu uživati u Šulentiću?
Večeras se pogledima petrinjske publike otvaraju Šulentićeva remek-djela bogatog kolorita iz Moderne galerije Zagreb, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Strossmayerove galerije) te samostana franjevaca trećoredaca sa zagrebačkog Ksavera kojima je Zlatkova udovica Božena darovala velik broj slika. Gustav Krklec je rekao da se “čovjek među njegovim slikama osjeća kao u hramu umjetnosti” pa vjerujem da će tako biti i večeras, a potrajat će do 16. studenog.
Miroslav Šantek Cobra

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here