Danas se održava 16. sjednica Gradskog vijeća Petrinje: S Aktualnog sata – hoće li migrantski centar biti u Maloj Gorici ili vojarni u središtu grada?

Vijećnici Gradskog vijeća Petrinje današnju srijedu odrađuju svoju 16.sjednicu na kojoj su im središnje točke vezane uz prijedlog III izmjena i dopuna proračuna u 2018. Uz ranije predloženih 36 točaka dnevnog reda na samom je početku nezavisni vijećnik Anto Tadić predložio posebnu dodatnu odluku o isplati Božićnice najugroženijim umirovljenicima Grada Petrinje, što je prihvaćeno za raspravu i odlučit će se tijekom dana.
Predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes izvijestila je kako su se vijećnici Miljenko Bušić ( do sada iz HSP AS) i Pejo Trgovčević (HSP) očitovali kao nezavisni i od sada će ih se tako evidentirati među 22 vijećnika.
Sjednica je počela već uobičajenim Aktualnim satom uz puno zanimljivosti i aktualnosti, o kojima se malo ( ili nedovoljno) znade u javnosti Petrinje. Na pitanje dr. Miroslava Petračića (HSS) što znači proglašenje Banijske šare svinje trećom autohtonom pasminom u Hrvatskoj, privremeni pročelnik Ante Marić je odgovorio kako je to povijesni događaj za ovo nacionalno blago Hrvatske i Petrinje, a tovljačima novopriznate sorte, uz niz pogodnosti, otvara fondove EU za poticaje od 2500 kuna godišnje po grlu.
Željko Tonković ( HDZ) dobio je odgovor od pročelnice Ivane Kordić kako će se plaćenih 7,5 milijuna kuna komunalne naknade od MORH-a po proračunu u 2019. namjenski utrošiti za održavanje komunalne infrastrukture, a Nenadu Radoševiću (HNS) na pitanja o tijeku radova aglomeracije i pročišćivača otpadnih voda odgovorili Dubravko Pleša i Zoran Zechner. Rekli su kako se do predviđenog roka 22. prosinca ove godine neće dovršiti projekt, jer je od 77 km kanalizacije završeno 69 km, a kod vodovoda 45 km od planiranih 57 km. Raskopane i razrovane ceste i nadalje će ljutiti motorizirane građane, o čemu je raspravu počeo Mihael Jurić (HDZ), prozvavši gradonačelnika kao najodgovornijeg, na što mu je Darinko Dumbović uzvratio kako u projektu aglomeracije Grad sudjeluje samo s 3, 9 posto, a EU sa 71 posto i s po 12,5 posto Hrvatske ceste i Hrvatske vode. Gradonačelnik je pritom zamjerio županu Ivi Žiniću i Županijskoj upravi za ceste „što u zadnjih pet godina na petrinjskom području nije asfaltiran ni jedan dužni metar njihovih prometnica“ i pozvao ih da Gradu dadu dozvolu za privremeno asfaltiranje oštećenih cesta. Također je obećao ( sa 100-200.000 kuna u proračunu za 2019.) ispuniti obećanje Općoj bolnici Dr. Ivo Pedišić u Sisku u sklopu solidarne akcije gradove i općina u SMŽ za nabavku skupog uređaja magnetske rezonance.
Zanimljiv dijalog vodili su gradonačelnik i Petar Ćosić ( Most nezavisnih lista) u svezi pitanja vijećnika o smještaju 600-700 migranata u prognaničkom naselju Mala Gorica ili prostorima vojarne u samom središtu Petrinje.
– Ne znam o tome, ja ih ne dovodim, to su nagađanja, u javnosti kolaju netočne i neistinite informacije, kada dobijem službeno, o svemu će Gradsko vijeće biti prvo izviješteno, ali trebamo znati da će o smještaju odlučivati netko drugi, na višoj razini, a ne mi u Petrinji- kazao je Darinko Dumbović.
Cijeli tok današnje sjednice Gradskog vijeća Petrinje izravno prenosi Televizija Banovina, a po dnevnom redu predviđene su rasprave o prijelozima odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravih tijela Grada Petrinje i na koji će se način ubuduće određivati imena ulica i trgova.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here