Počelo Martinje: Uoči nedjeljnog blagdana već ovaj petak veselo u Gavriloviću i Domu za starije i nemoćne osobe

Počelo je Martinje, slavlje svetog Martina, biskupa, kojem je spomendan 11. studenog, na datum njegova pogreba. Zaštitnik je Francuske, vinogradara i vinara, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka. Zato se za Martinje peku guske i krsti mlado vino, a taj prastari običaj već je počeo danas, iako je biskupov dan u nedjelju.
Ovo popodne u petak, najmasovnije se slavi u tvornici Gavrilović, čijim je vlasnicima i radnicima sv. Martin godišnji blagdan, a pred večer veselo je bilo i u Domu za stare i nemoćne osobe u Petrinji. Već po tradiciji, tu su starinske napjeve vezane uz vino, grožđe, napitnice i pošalice izvele članice Zbora Lira, uz pratnju na gitari svoje voditeljice Jasmine Augustić i pojačanja na violini Maje Ostojić.
U ceremoniji krštenja, uz popratne vinske litanije i vinski Očenaš, prvi put sudjelovali su vinski biskup Marijan Augustić-Manjuso i vinski kum Vilko Franjić-Điba. U veseloj večeri oni su u šaljivom tonu „krstili“ i bebu-lutku, uoći nedjeljnog Martinja nazvanu Martina, a svi joj poželjeli „dug život, s dolaskom u njihov dom“.
Uoči stvarnog imendana domske animatorice Martine Matić,predsjednica Pjevačkog zbora Lira Ivana Malović uručila joj je buket cvijeća. Odmah je najavljen idući petak u isto vrijeme novi dolazak u prostorije ove ustanove, u kojoj će održati redovitu izvještajno-godišnju skupštinu svoga društva. (Antun Petračić)

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here