Bošnjaci i gosti iz Petrinje prvi put u Potočarima-Srebrenici ( uz posjet Tuzli i KUD-u Puračić) : 8372… ukupan je broj žrtava, koji nije konačan!

Najveći projekt svog ovogodišnjeg programa ostvarilo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje. Protekli vikend organizirano je putovanje u istočnu BiH, s obilaskom memorijalnog područja Potočari, dolazak u Srebrenicu, smještaj u Tuzli i posjet prijateljima iz KUD-a Puračić u istoimenom mjestu nedaleko Tuzle. U skupini 40-tak putnika, uz članove bošnjačke zajednice iz Petrinje, Mošćenice i Siska, među gostima su bili i ostali građani, te predstavnici Grada Petrinje, a svi su doživjeli dva nezaboravna dana.
Upoznavanje sa strašnom tragedijom Bošnjaka iz srpnja 1995.godine, genocidno stradanje na tisuće muškaraca u nemilosrdnosti Srba pod zapovjedništvom ratnog zločinca generala Ratka Mladića, proživljeno je u dostojanstvenom obilasku spomen obilježja i mezarja (groblja) s tisućama bijelih šehida (spomenika) žrtava genocida u Potočarima. Nastavljen je u tišini i pijetetu razgled potresnih foto eksponata, pronađenih osobnih stvari žrtava i dokumentarnog filma „Srebrenica 1955.-jedna sedmica u julu“ za dvosatnog boravka u memorijalnom centru. uređenom u prijeratnoj tvornici akumulatora, a tijekom 1994/95. ratnoj bazi 450 pripadnika bataljuna UNPROFOR-a iz Nizozemske.
Subotnji voditelj, kustos toga muzeja, Hasan Hasanović izravni je svjedok genocidnosti poludjelosti srpskih vojnika i zaluđenosti njihovih paravojnih formacija: u proboju iz smrtonosnog okružja tzv. zaštićene UN zone nestali su mu brat blizanac, otac, ujak, bratići…


8372… ukupan je broj žrtava, koji nije konačan- uklesano je u kamenu gromadu na groblju u Potočarima, a dugački red mramora niže imena poginulih, kojima je izaslanstvo Vijeća BNM stavilo vijenac sjećanja i sućuti, donesen iz Petrinje.
Tako se osjećalo i za kratkog boravka i razgledanja Srebrenice, grada patnje i stradanja za velikosrpske sile i osvete domicilnom bošnjačkom narodu.
Drugi dan boravka, jučer u nedjelju, slično sjećanje ponovljeno je i u pješačkoj zoni središta Tuzle, na Kapiji, ispred spomen-obilježja za 71 poginulog 25.svibnja 1995. od granate ispaljene sa srpskih položaja oko grada. Uz vijenac Vijeća bošnjačke manjine Petrinje tu je cvijeće stavio i gost, Živko Davidovski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Petrinje i cijele Sisačko moslavačke županije.
Dvodnevni put uključio je i posjet prijateljima iz KUD-a Puračić u istoimenom naselju na području općine Lukavac, 20-tak kilometara od Tuzle. Folklorno društvo poznato je Petrinjcima iz nekoliko gostovanja u našem gradu, zadnji puta 21. kolovoza uveličali su Bajramovske svečanosti, a sada uzvratili više nego srdačnim dočekom i razigranim programom plesača, harmonikaša i pjesmom svoga predsjednika Hazima Osmanovića. Na njegovu dobrodošlicu i pozdrav predsjednika VMO Puračić Admira Turkića, uzvratili su predsjednik VBNM Petrinje Hajrudin Kulašić, privremeni pročelnik društvenih djelatnosti Petrinje Joso Grahovac i gradski vijećnik Petrinje Anto Tadić. Razmijenjeni su i pokloni, a nakon druženja još su domaćini do ponoći svojim automobilima goste vratili na konak u Tuzlu.
–Izuzetno sam sretan i zadovoljan ovim prvi put od našeg Vijeća organiziranim odlaskom u Potočare – Srebrenicu, s posjetom Tuzli i dolaskom prijateljskom KUD-u Puračić. Spojili smo tužno i dostojanstveno s tradicijskim i ljudskim. Obilazak memorijalnog područja planiran je dvije godine i sada je realiziran uz veliku potporu Grada Petrinje i gradonačelnika Darinka Dumbovića, na čemu zahvaljujemo. Našem Vijeću sada predstoji obilježba 25. studenoga, Dana državnosti BIH, a proslavit ćemo ga prvi puta samostalnim okupljanjem u našim prostorijama – na povratku kući izjavio nam je Hajrudin Kulašić, predsjednik gradskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Petrinje. U realizaciju ovog putovanja veliki trud i organizacijsko znanje uložio je i vrlo agilni, iskusni tajnik Vijeća Izet Mujić.
Tekst i foto: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here