Na kraju maratona „Sisak za Vukovar

Autor: Marjan Gašljević
Sisačka biciklistička skupina „Kraljevi“ danas je sukladno planiranom izvezla i treću rutu biciklističkog maratona „Sisak za Vukovar“ prispjevši u Vukovar.
Poslije sinoćnjeg „kraljevskog“ dočeka u Đakovu gdje ih je domaćim iznenadio i sendvičima s kulenom, rano jutros krenulo se na put u zadnjoj 60-kilometarskoj etapi do Vukovara. Slavonsku ravnicu koja im se ispružila na njihovom putu lagano je prekrivala maglica a ni temperatura nije bila nešto inspirativna – tek sitno preko dva celzijevca.
Radost i sreća svakako je bilo uočiti tablu s natpisom „Vukovar“.
Biciklisti su po dolasku obišli mjesta sjećanja u Gradu heroju prenijevši pozdrave svojih sugrađana paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća. Sudionicima maratona uvelike je pomogao susret s Vukovarskim braniteljem Petrom Janjićem Tromblonom.
Tromblon je jedan od istinskih branitelja Vukovara koji je prošao svu kalvariju branitelja. Od svakodnevnih borbi do zarobljavanja i mučenja po srbijnskim logorima. Svu slikovitost stradanja vukovarskih branitelja svatko dobronamjeran može vidjeti na Tromblonovu tijelu koji pokazuje koljena koja su mu u logoru bušili električnim bušilicama, a o drugim zlodjelima koja su činjena nad ovim sitnim ali životnim braniteljem nije niti za izgovoriti. Tromblon s žarom i radošću svakom dobronamjerniku pokazuje mjesta vukovarskih događanja koja se često i ne slažu s službenim pojašnjenjima na koncu kao i u gotovo svim krajevima koje je dotakao u svojoj svojoj nehumanosti Domovinski rat. Stoga Tromblon često nije dobrodošao u službenim aktivnostima vezanim za sjećanja na teške dane vukovarskog stradanja. Svoje viđenje te strašne tragedije Tromblon je opisao u svojoj knjizi „Žedni krvi gladni izdaje“ koja je, u najmanju ruku, kontroverzna, ali nikad demantirana u mnogim tvrdnjama. Međutim, te „nesporazume“, kojima, usput, ovdje i nije mjesto, ostavljam povjesničarima koji će kazati fakte.
Obilaskom Veleprometa, vukovarskog tornja, Spomen groblja i bolnice sisački „Kraljevi“ su prenijeli svoje pozdrave, podijelili spoznaje na ponos svoga Grada i njegovih žitelja da bi se sretni i zadovoljni zaputili u svoj Sisak prepuni utisaka ali i ponosni na velik i uspješan pothvat. Naravno, kući neće biciklom, iako im i to ne bi bio neki preveliki problem, već udobnim autobusom sisačkog Autoprometa koji im je i jedan od pokrovitelja i sponzora.
Dragi „Kraljevi“ želim Vam još puno uspjeha i sretno provoženih kilometara na Vaš ponos i ponos Vašeg Grada.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here