Petrinjci na dva mjesta bošnjačkih ratnih tragedija: Genocid Srebrenica-Potočari, masakr na Kapiji, u središtu Tuzle

U ratu u BiH dvije su tragedije civila posebno bolne i pamtljive: genocid u Srebrenici i masakr na Kapiji, glavnoj pješačkoj ulici Tuzle. Na oba ova mjesta svoje članove i ostale građane protekli vikend prvi puta dovelo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.
Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. srpnja 1995., a 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice ubili su vojnici Vojske Republike Srpske i specijalne srpske vojne postrojbe Škorpioni. Srebreničku enklavu je 1993. Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je srpske snage 11. srpnja 1995. Prema dokazanim podacima, srpske snage ubile su 7000-8000 nenaoružanih bošnjačkih muškaraca u dobi od 13 do 77 godina. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Europski parlament i Ured visokog predstavnika za BiH, okarakterizirali su pokolj u Srebrenici kao genocid. Europski parlament je u siječnju 2009. proglasio 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. U ožujku 2003. godine izgrađen je Memorijalni centar u Potočarima, a otvorio ga je Bill Clinton. Toga dana na tome mjestu svake godine pokapaju se novoidentificirane bošnjačke žrtve, a svima njima, uz glavno spomen obilježje na mezarju (groblju) vijenac je stavilo izaslanstvo Bošnjaka Petrinje. Pritom su po muslimanskoj tradiciji sve žene maramama pokrile glavu.


Sudionici dvodnevnog putovanja slično su suosjećali i u glavnoj gradskoj ulici Tuzle, središtu noćnog života, gdje se 25. svibnja 1995. u 20,55 sati desio nezapamćen zločin u povijesti Tuzle, tzv. Masakr na Kapiji. Granata ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske na planini Ozren usmrtila je 71, a ranila 115 civilnih osoba. Na tome mjestu, u znak sjećanja, stoji spomenik s imenima svih žrtava i tekstom: “Na ovom mjestu, 25. maja 1995. godine, srpski fašistički agresor je granatom prekinuo 71 mladi život. Proučite fatihu i pomolite se. Pamtite i opominjite. Građani Tuzle.” Spomen obilježjem dominiraju i stihovi Maka Dizdara: Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo/Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo/ Ovdje se i umire da bi se živjelo. Uz vijenac VBNM grada Petrinje ovdje je cvijeće stavio i gost putovanja, Živko Davidovski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Petrinje i Sisačko moslavačke županije.
Putnici iz Petrinje bili su i kod prijatelja iz KUD-a Puračić, s kojima izuzetno bliske veze održava Vijeće BNM našeg grada. Domaćini su iskazali poznatu bosansku gostoljubivost, otvorenog srca dočekali su 35 gostiju, u prigodnom večernjem programu nastupili su njihovi folkloraši i svirači, sevdalinke je zapjevao i predsjednik KUD-a Hazim Osmanović, a pridružila mu se i članica VBNM Subhija Hajdarević i član istog Vijeća Dževad Mimić. Gosti i domaćini razmijenili su poklone, a istog dana petrinjski suvenir stucka darovan je i domaćinu, voditelju po Srebrenici Sadmiru Nukiću, pročelniku Upravnog odjela društvenih djelatnosti toga grada.
Veliki posao dogovora i provedbe dvodnevne organizacije boravka u BiH vrlo kvalitetno i bez zamjerke ijednog putnika obavili su predsjednik i tajnik Vijeća BNM Hajrudin Kulašić i Izet Mujić.
– Zadovoljan sam ovim memorijalnim putovanjem planiranim dvije godine, a ostvarenim uz veliku pomoć Grada Petrinje, kod kojeg nam je ovogodišnji plan financiranja 62.000 kuna i do sada realizirano 45.000. U obilasku memorijalnog spomen centra Potočari, posjeta Srebrenici i kod KUD-a Puračić domaćini su nas dočekali velikog, otvorenog srca, na čemu im zahvaljujem u ime Vijeća i ostalih građana Petrinje – kaže H. Kulašić. Dugo godina obnašao je dužnost povjerenika Vijeća, a s evidentiranih 400 Bošnjaka u Gradu Petrinji izabran je i predsjednikom ove nacionalne zajednice. Sada se njihovo Vijeće priprema za skorašnju obilježbu 25. studenoga, Dana državnosti BiH.
U svojim glasilima tamošnji mediji popratili su boravak Bošnjaka iz Hrvatske, a iz Petrinje smo putovali iz redakcija PS portal.eu i Petrinjskog radija-Portala 53.
Zapis Antuna Petračića

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here