Interpretacijski centar baštine Banovine u petrinjskoj Kaniži: Ne propustite etnografsku izložbu Zaviri ispod/donje rublje i higijena

Novootvoreni Interpretacijski centar baštine Banovine u petrinjskoj Kaniži od sinoć je mjesto posebnih eksponata. Cijeli dvoranski prostor ove županijske ustanove popunili su panoi s izazovnim fotografijama, ali i originalni predmeti i oprema vezani uz intimno rublje i održavanje čistoće ljudskog tijela. Tu su podsuknje, kombineji, grudnjaci, korzeti, gaće, čarape, halteri… od pliša, pamuka, lana, čipke, flanela, markizeta, svile, satena…Posebna tajnovitost skriva se u jednom kutu iza paravana s pozivom Zaviri!
Etnografsku izložbu pod nazivom Zaviri ispod/donje rublje i higijena postavila je autorica zahtjevnog projekta Slavica Moslavac, muzejska savjetnica u Muzeju Moslavine u Kutini.
O malo poznatom, intimnom i skrivenom, ali važnom za svakodnevni život žena i muškaraca, pokazuje ova izložba, za koju je najosnovnije autorica opisala u popratnom katalogu, a detaljno i stručno razradila u posebnoj knjizi istog naziva. Knjiga se može kupiti za trajanja izložbe, točno mjesec dana, sve do 14. prosinca.
Ovakav sličan postav opisa i pokazivanja intimnog rublja već su vidjeli Kutina, Križ, Đurđevac, Kumrovec, Zagreb, Vrbovec i Đakova, a nakon Petrinje seli se u Novu Kapelu, Osijek i Bakar, uz dogovaranje za izlaganje u Vojvodini i Makedoniji, doznali smo od Slavice Moslavac.
Početak etnografske izložbe popraćen je i originalnom modnom revijom uz izravno pokazivanje raznolikih starinskih oblika ženskog donjeg rublja ( i jednog muškog) s manekenima iz redova samih izvoditelja prigodnog programa: gospođa iz Vokalne skupine Rusalke, došlih iz Kutine i KUD-a Hrastovička gora, iz obližnje Hrastovice.
Uz dobrodošlicu svim posjetiteljima od Martine Mladenović, ravnateljice nove ustanove u Gupčevoj ulici, sinoć je izložbu službeno otvorila Ivanka Roksandić, predsjednica Skupštine SMŽ.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here