Repetitor izazvao prosvjed građana

Prije nekoliko dana na adresu PS portala stiglo je prosvjedno pismo građana petrinjskog naselja Sajmište u kojem se neki stanari i stanovnici okolnih ulica bune protiv friško postavljenog repetitora (8.i 9. studenog) na krovu zgrade u Ulici Dražena Petrovića, na broju 13. za kojeg kažu da ne znaju čiji je, tko ga je postavio, niti s kojom svrhom, dodaju da njih nitko nije obavijestio o postavljanju tog predmeta na tu zgradu i strahuju da je to potencijalno opasan izvor zračenja u njihovoj blizini, pa su organizirali prosvjedni skup građana da iskažu svoje nezadovoljstvo i da se dogovore za buduće poteze što im je činiti.

Tako su se okupili ispod repetitora i raspravljali o novonastaloj situaciji. Nitko od stanara iz zgrade na koju je postavljen repetitor se nije odazvao pozivu, tako da prosvjednici tvrde da i dalje ne znaju čiji je to repetitor, koliko je potencijalno opasan i zašto su stanari te zgrade pristali na njegovo postavljanje na krov zgrade. Spominju da je preko puta u zgradi smješten dječji vrtić, a da ovdje živi više od tri tisuće stanovnika. Uputili su i dopis gradonačelniku i Gradskom vijeću, a kažu da imaju neslužbenu informaciju da uskoro slijedi postavljanje još jednog repetitora u blizini. Kreću u potpisivanje peticije za uklanjanje repetitora i poslati će dopise i peticiju svim relevantnim institucijama: od Grada Petrinje do Ministarstva zdravstva i HANFI.

Otišli smo i do zgrade na kojoj je postavljen repetitor i u neslužbenom razgovoru sa predstavnicom stanara saznali da se radi o baznoj stanici jednog teleoperatera, da je prikupljeno  više od 51 posto potrebnih suglasnosti stanara te zgrade ( pri čemu se gledala površina stana – dakle ne 51 posto vlasnika, nego suglasnost za 51 posto stambene površine), da opasnost od zračenja bazne stanice nije veće od zračenja mobitela u džepu ili kompjutera pred kojima djeca sjede satima. Kaže i da su prosvjednici trebali dovesti nekog iz ovakve struke koji bi mogao sve stručno objasniti.

M.Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here