U Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja i Područnoj školi Češko selo molitva i lampioni za Vukovar

Provođenjem spomen – akcije „I u mom gradu Vukovar svijetli“ u Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja i Područnoj školi Češko selo u petak 16. studenoga 2018. prisjetili su se Vukovara, ali i Petrinje, Baćina, Škabrnje… i izrazili najdublje poštovanje svim braniteljima i civilima stradalima u borbi za slobodnu hrvatsku državu.
Učenici i djelatnici nakon molitve palili su lampione da njihovom svjetlošću zajedno osvijetle put hrabrosti, istine i ljubavi u čast onima koji će zauvijek ostati u našim srcima i sjećanjima.
Vukovar je 18. studenoga 1991. Godine pao u neprijateljske ruke, nakon otpora dugog 87 dana, otpora koji je bio glavni razlog zbog čega je Bitka za Vukovar postala jedna od najsvjetlijih stranica u povijesti suvremenog ratovanja. Nakon pada grada, okupatorske snage počinile su stravične zločine nad ranjenim i zarobljenim hrvatskim vojnicima i civilnim stanovništvom. Uz masovna smaknuća, velik broj hrvatskih civila završio je u srpskim koncentracijskim logorima i zatvorima. Srpska strana još uvijek odbija predati precizne podatke o žrtvama koje su nakon smaknuća bacane u masovne grobnice, tako da se i danas, 25 godina nakon Bitke za Vukovar, brojni Hrvati – Vukovarci vode kao nestali. Zbog počinjenih zločina, hrvatski i međunarodni pravni sustavi podigli su optužnice i pred lice pravde nastoje dovesti barem glavne zločince. Grad je temeljito opljačkan, a Republika Hrvatska godinama nastoji diplomatskim putem vratiti barem opljačkane kulturne vrijednosti. Hrvatska država Vukovar je vratila u svoj ustavno pravni poredak 1998. godine – mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here