18. studeni 1991. pamtit će se uvijek, ne zaboraviti nikada: Žrtvama Škabrnje, Vukovara u malom, jučer su se poklonili i Petrinjci

Među desetak tisuća sudionika (nikada do sada tako masovnog) jučerašnjeg sjećanja na žrtvu Škabrnje, u tome ravnokotarskom mjestu zaleđa Zadra, komemoriralo je i nekoliko desetaka Petrinjaca. U vlastitom prijevozu, s ostalim ratnim suborcima iz Siska, Zagreba, Karlovca, došli su veterani 2. gardijske brigade HV Grom, svoj samostalni autobus imale su članice Sisačko-moslavačke udruge civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i zajedno s članicama srodne udruge Zadarske županije, uz svoje predsjednice Đurđu Gmaz i Ljubicu Krcić, sudjelovale u službenom protokolu stavljanja svijeća i polaganja vijenca na spomenik žrtava i križ na groblju sv. Luke u Škabrnji.
Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje organizirala je posebni autobus za svoje članove, a pridružilo se nekoliko putnika iz Gvozda, Gline i Siska. U tom autobusi bili su i pripadnici Udruge ratni veterani-veterani Domovinskog rata Grada Petrinje, jedini od Petrinjaca ponijeli su i po buri razvili svoj veliki barjak, a ovako organizirano prvi puta nazočili sjećanju na žrtve Škabrnje.
S dvije tete i tetkom prvi put Škabrnju je pohodila Marija Sučić iz Taborišta, privremeno zaposlena na javnim komunalnim radovima, čekajući posao cvjećarke punih 11 godina, od završetka srednje škole u Petrinji. Također, prvi puta na ovom danu sjećanja našla se i Andrijana Petračić, učiteljica engleskog jezika u OŠ Ivan Goran Kovačić u Gori, kao i Vera Horvatinović iz Nove Drenčine.


– Došla sam zbog Domovine i Škabrnje, ali i uspomene na moje zapaljeno, spaljeno i uništeno selo u jesen 1991. – rekla je Drenčanka, dijeleći putnicima po autobusu svoje friško slasno slano pecivo, uz dodatak domaće šljivovice.
Putnici iz Petrinje osjetili su i dobrodošlicu mještana. U čekanju aubusa pred odlazak, Luca Bilaver iz kuće odmah iza župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije ( u kojoj je svečanu misu za poginule i nestale predvodio umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac) počastila je vrućim tek ispečenim fritulama, a s pet litara vlastitog bijelog dalmatinskog vina Petrinjce je darovao Marko Miljanić, legendarni ratni zapovjednik škabrnjske obrane. Opetovao je sjećanja na ljeto-jesen 1991., a najviše ga boli što za tragediju Škabrnje do sada nitko nije odgovarao.
– Bojim se da nitko nikad ni neće. Ni Ratko Mladić, ni njegovi pukovnici i zapovjednici, krvnici Škabrnje, kojima za ovaj pokolj nikad nije suđeno. Ja im znam sve njihove adrese i dat ću ih hrvatskom pravosuđu koje, kažu nam, do njih ne može doći. To je žalosno, i baš zato sam posebno ponosan jer nikad ovoliko ljudi, kao danas, nije bilo u Škabrnji – jučer je za medije kazivao Mirko Miljanić, u ime 200-njak mještana njihove Samostalne bojne. Slabo naoružani, tri mjeseca nadljudski su se odupirali golemom, jakom, nadmoćnom neprijatelju. 18. studenoga 1991. Deveti, kninski, korpus JNA s Ratkom Mladićem na čelu, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA i tenkovima nasrnuo je na nedužne: iz podruma su tjerana djeca, žene i starci, toga prvog dana okupacije ubijeno je i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja, a kasnije do oslobođenja u akciji Oluji, Škabrnja je dala ukupno 86 žrtava. Njihova imena i fotografije izložene u posebnom dijelu župne crkve jučer su pogledali mnogi sudionici komemoracije.
U mimohodu-koloni-procesiji sjećanja hodali su i general Ante Gotovina, izaslanik Predsjednice Republike načelnik Glavnog stožera OS general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, brojni saborski zastupnici, osam ministara…
Ispod spomnika masovne grobnice hrvatskih branitelja svijeću je stavilo i izaslanstvo Grada Petrinje, a jednako tako i na groblju, u službeno po protokolu formiranoj zajedničkoj delegaciji gradova Zadra, Benkovca, Obrovca i Petrinje.
Kratko vrijeme u kasno nedjeljno popodne, putnici iz Petrinje svratili su u Zadar, neki na gledanje TV prijenosa nogometa Engleska-Hrvatska ili šetnju po obali i staroj gradskoj jezgri. Do večeri se povrh Zadra bura smirila, pa se umjesto dužim putom preko Velebita i Obrovca prijepodne, prometovalo opet brže kroz tunel sv. Roka.
Nazočio: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here