Putujemo li zbog sebe ili drugih

Pitanje koje me muči u zadnje vrijeme. Ako se tako mogu izraziti. Točnije, nije da me pretjerano muči, ali je nekako prisutno.

Putujemo li zbog sebe samih ili da bi drugi gledali?

U današnje vrijeme kada su putovanja puno dostupnija. Jeftinija. Lakša.

No, putujemo li zapravo samo da bi drugima rekli da smo tamo bili, hvalili se novim slikama. Novim destinacija, na kojim oni još nisu bili ili o kojima trenutno mogu samo sanjati. Ili zbog sebe samih? Da mi naučimo nešto novo, da upoznamo nove kulture, otkrijemo svijet oko nas i maknemo se iz sigurne zone? Bojim se da je sve više ovih prvih, koji putuju zbog drugih, ne sebe. Danas je najbitnije staviti novu sliku na Instagram, Facebook i pohvaliti se među prijateljima, još bolje na Instagramu s otvorenim profilom da dosegne što više ljudi i pokupi što više lajkova. Nema veze ako te ljude ne poznajemo, ne znamo apsolutno ništa o njima, ali to nije bitno.

Postalo je tužno pomalo. Istraživanje novih mjesta zbog drugih, ne sebe. Više nije gušt sjesti s čašom vina i uživati u pogledu u daljinu, prvo je bitno objaviti takvu sliku, a zatim provjeravati lajkove svakih par minuta.

Zašto pričam o ovome?

 

Kada ste zadnji puta sjedili u jednom od ovakvih vrtova da popijete kavu? Zbog sebe? Na to mislim. Ne drugih. Ja sam 29.07.2018. Onako iz gušta. U drugoj inozemnoj državi u kojoj sam živjela, a o kojoj ću nešto kasnije. Da se oprostim s njom kako spada. Onako kako treba. Na meni najdraži način – kavom na meni najdražem mjestu tamo.

 

Hvata me nostalgija ponekad za životom vani, za Maltom, za drugom državom. Za takvim životom općenito. Nije lako tamo, nije lako ni u Hrvatskoj. Kada si „naučen“ na kretanje. Fali ti, koliko god misli bile podijeljene gdje je ljepše. Bilo bi tu podosta argumenata i za jednu i za drugu stranu.

 

Jeste li se i Vi ikada našli u takvoj situaciji? Da Vas neko mjesto zaokupi toliko da je uvijek prisutno, s vremena na vrijeme. I ne da Vam mira. Zove Vas natrag. Ili bar Vas tjera na razmišljanje da je vrijeme za neke nove avanture, za neki novi inozemni život na staroj poznatoj / novoj destinaciji?

Mene trenutno vuče natrag. Vrijeme će pokazati za koliko će se to ostvariti i koje će mjesto ovaj puta u toj borbi pobijediti.

Psst! Nives možete pratiti i na njezinom  blogu o putovanjima!

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here