Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, death metal glazbena scena postala je pravo čudo. Krećući se iz dva smjera, američke Floride i europske Švedske, žanr se naglo proširio i na ostale zemlje. U Hrvatskoj je tada bilo vrijeme Domovinskog rata, Internet gotovo da nitko nije imao, stoga su ljubitelji žestokog zvuka ovisili o prijateljima koji su glazbu donosili iz drugih država ili o legendarnoj emisiji Metal Mania koja je svoje emitiranje počela 1991. na programu HRT 3. Emisiju je vodio Gordan Penava – Pišta, frontmen grupe Hard Time. Ili se na sisačkom bazenu u Fonoteci glazba presnimavala s CD-a na kazete te su se tekstovi prepisivali u rokovnike.

Opet, metalci su se međusobno prepoznavali noseći majice omiljenih bendova.
Negdje 1996./1997. stopirao sam iz Petrinje prema Sisku. Zaustavio se bijeli automobil danskih registracijskih oznaka. Prilazeći, uočio sam kako mi vozač rukom pokazuje da sjednem na zadnje sjedalo. To sam i učinio. Gospodin se predstavio (mislim da se zvao Josip) i krenuo voziti putem Siska. Bio je šutljiv, a gledajući u njegov srednji retrovizor primijetio sam da me proučava svakih nekoliko sekundi. Imao sam dugu kosu i bradicu, stoga sam promatranje s njegove strane pripisao izgledu.

Kada odjednom gospodin mijenja glazbu. Počinju teški riffovi, iznimno brutalan vokal, toliko snažna glazba da mi se koža naježila. On me i dalje promatrao putem srednjeg retrovizora te me upitao da li mi se sviđa glazba. Oduševljeno sam dao potvrdan odgovor, a on je objasnio da je taj CD pustio jer je na mojoj majici pročitao ime benda Hypocrisy. Nakon toga je uzeo CD i bacio mi ga u ruke rekavši: „To je promo album, ja sam radio cover“. I tu je počela priča, zafrkancija te smo na kraju završili na piću u Sisku.

Audio zapis koji sam dobio odmah sam odnio ekipi kod Kruca (Caffe bar Kruna). Naravno da nitko do tada nije čuo za danski bend Illdisposed i njihov album Submit (1995.), vrhunski glazbeni uradak prepun žestine i lagane doze industrijale. Međutim, zahvaljujući podignutom palcu na relaciji Petrinja – Sisak, ovi Danci i dalje trešte iz mojih zvučnika.

Mario Lovreković- Lovra
Foto: Youtube screenshot

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here