U studenome 1954. otvorena je zgrada Hrvatskog doma: Cijeli tjedan obilježava se dan ustanove

Zgrada Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma Petrinje otvorena je 24. studenoga 1954. i svake godine u ovo vrijeme sjećanje se obilježava danom ustanove uz višednevni program.
U ovom tjednu već je održan koncert Ženske vokalne skupine Petrus iz sastava Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj (stanara u zgradi), a sinoć su održane dvije večernje priredbe. U Galeriji Krsto Hegedušić, (sastavnici Hrvatskog doma), otvorena je izložba „Problem umjetnosti kolektiva: slučaj Zemlja“, a u velikoj dvorani premijerno izvedena kazališna predstava Gospoda Glembayevi.
Udruženje umjetnika Zemlja, u kojem su 30-tih godina prošlog stoljeća angažirano djelovali slikari, kipari i arhitekti lijeve političke orjentacije, a Krsto Hegedušić bio im je tajnik i značajni član, na ovoj petrinjskoj postavi predstavljeno je puno izvornih likovnih eksponata i tekstovnih objašnjenja. Među raritetima su originalna skica olovkom na platnu za povijesnu Hegediševićevu sliku velikog formata „Zeleni kadar ( u posjedu je fundusa Galerije K. H.) i originalno djelo na ulju i temperi, posuđeno iz privatne zbirke. Autorice izložbe Ivana Hanaček, Ana Kutleša i Vesna Vuković iz Zagreba (ni njihova kolegica Alma Trauber iz Petrinje) nisu htjele otkriti identitet vlasnika ove slike, ali su stručno, znalački, zanimljivo i neobično za dosadašnje ovakve priredbe, šetnjom i predavanjem provele posjetitelje od podruma do gornjeg prostora.
Ne propustite ovu izložbu, nađite vrijeme za pogledati, jer će potrajati sve do 15. siječnja 2019.
Ako niste bili na drugoj sinoćnjoj manifestacija Dana Hrvatskog doma- trebate žaliti, propustili ste izvrsno odigranu kazališnu predstavu članova Dramske sekcije slavljeničke ustanove. Svi odreda amateri, takvi se nisu činili na pozornici, za koju su od ljeta do sada pripremali izvedbu klasične Krležine drame o dinastiji Castelli-Glembay. Režiju ( i glavnu žensku ulogu) preuzela je Matea Andrić, u čemu joj je pomagala Ena Prokića ( s glumačkom rolom), a uz njih, kao da su profesionalni glumci iskazali su se Robert Janeš, Frano Miholjević, Ivona Pendić, Alen Klimente, Tomislav Dunđer, Gabrijel Cerjak, braća Juraj i Jakov Bjelac uz plesne partnerice Ranatu Faizerarhmanovu i Magdalenu Vidas, scenografija Valentino Valent.
Sinoć se gledala dramska predstava Gospoda Glembayevi, a ove večeri na istoj pozornici slijede amateri u pokazivanju svakodnevnog života na šaljiv način na 3. petrinjskim diletantskim kazališnim susretima.
Subotnji program Dana Hrvatskog doma obuhvaća filmske predstave: najprije prijepodne matineja dječjeg sinkroniziranog crtića, a na večer i najnoviji igrani hit Kursk- prokletstvo dubina. A.P.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here