Veseli i šaljivi Treći diletantski kazališni susreti: Petrinjski betlemaši u novom ruhu, Kata Perković za Udrugu Đeram preuzela certifikat Foruma žena iz Strasbourga

Za naredne dane novog tjedna meteorolozi najavljuju zahladnjenje, s mogućnim snijegom i u nizinama, upravo kako treba u ovo vrijeme godišta. Uostalom, nedjelja 25. studenog je blagdan sv. Katarine, uz kojeg se veže stara pučka izreka: Sv. Kata- snijeg za vrata.
Općenito, pomalo je vidljiv i sve osjetljiviji božićno-novogodišnji ugođaj, a na početku kićenja središta Petrinje gradski park je već djelomično dodatno i posebno osvijetljen, kao i svakog prosinca.
U očekivanju Božića 2018. prvi put ove sezone zapjevala se i tradicionalna najpoznatija i najdraža petrinjska blagdanska himna „Na salašu kraj Betlehema…“ U petak na večer izveli su je tamburaši Folklornog ansambla Petrinjčica i čestitari Petrinjski betlemaši na 3. petrinjskim diletantskim kazališnim susretima. Tradicijom ophodara- čestitara po kućama na Badnjak po Petrinji započelo je ova večer šale i smijeha, a sastav Petrinjskih betlemaša prvi put je obukao novo ruho i prikazujući običaj pokazao nove jaslice, izrađene u lončarskoj radionici Valentina Valenta. Za koji dan slijedi i detaljno snimanje Batlemaša za duži televizijski dokumentarac HTV-a.
Na susretima glumaca amatera ( po nekadašnjem nazivu diletanti) s dvije humoreske Ante Juretića, „Ljubavni susret“ i „Bračno savjetovalište“, gostovali su Marija Troha i Ivan Masnić iz Kazališne udruge Beskućnici u Kutini. Iz Graberja je šaljivi događaj „Unosan posao“ izvela od ranije poznata uigrana i uvježbana dramska skupina Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga, a Dragotince je zastupala Udruga Đeram s igrokazom „Mladost – ludost i babe“.
Priređivačima ove priredbe, Hrvatskom domu i FA Petrinjčica, održane uz obilježavanje Dana Hrvatskog doma Petrinja, suorganizatorski se priključio i Đeram, kojem je ova večer bila dodatno značajna. Javno su nagrađeni za europski projekt, nakon što je početkom ovog mjeseca predsjednica udruge Kata Perković na međunarodnom forumu „Ruke žena“ u Strasbourgu pokazala nošnju, običaje, hranu i tradiciju Dragotinaca. Sada je od koordinatorice za Hrvatsku Daliborke Ulemek preuzela certifikat „Hands of women“, uz prepuno pohvala na izvrsnoj izvornoj i upečatljivoj prezentaciji Banovine. Uz preuzimanje certifikata, Kata Perković je spomenula kako je s njom nazočila i Seliha Ferenčak, predsjednica HKUD Mošćenica, a Milan Herceg, ravnatelj Hrvatskog doma kao domaćina 3. petrinjskih diletantskih kazališnih susreta odmah najavio nove iduće godine na istom mjestu i u isto ovo vrijeme.
A.Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here