Može lonac sarme, hvala!

Može li mi netko poslati paket Vegete? I ono najmanje pakiranje će biti dovoljno. Hvala!

Jedna od loših stvari koje ubrajam u život u inozemstvu je definitivno to da ovdje nema Vegete! Ehh ponekad mi fali onaj naš klasični Hrvatski život. Sada više cijenim Vegetu. Reklo bi se više nego neke ljude. Također kiselo zelje. Bože, kako ti ljudi žive u zabludi. Kako mogu živjeti u neznanju da postoji SARMA?! Ako postoji mogućnost da se transportiram doma barem na 2 sata definitivno bi tempirala vrijeme ručka – ravno na sarmu. Kažu da možeš s Balkana, ali on ne može iz tebe. Ako mene pitate, ako pričamo o hrani ja se definitivno slažem s time. Neke stvari od hrane fale u inozemstvu, itekako.

Žao mi je ako ovo čitate u vrijeme dok ste gladni, nije mi bila namjera, ali želja za sarmom ne bira vrijeme, nema sat i ne poznaje činjenicu da već nekoliko mjeseci živim bez iste. No, što je tu je. Tu je uvijek čokolada da malo makne misli s naše tipične kuhinje. Nije mi problem što hrana ima drugačiji okus i miris, ni najmanje. Ponekad mislim da je to u isto vrijeme prednost i prokletstvo. Pitate se zbog čega?

Jedna od pozitivnih stvari što se toga tiče je da se hranim zdravije, vjerovali ili ne. Doma ima previše razloga da se toga ne držim i da prekršim isto barem nekoliko puta na dan. Ne trebam savjete kako je sve u volji i da isto mogu doma, hvala. Ljubazni ste, ali ne treba.

Iako me muči što nema nekih klasičnih stvari koje mi koristimo u kuhinji, imam priliku više upoznati lokalnu kuhinju. Što nije loše baš svaki put. Jedna od prednosti je što je Malta mediteranska zemlja pa ribe ima u izobilju i nije tako skupa kao u Hrvatskoj. Svi morski plodovi, ribe i sva morska čuda ovdje su punooo pristupačnija. Jedna stvar koja mi je također bila neobična je da velike količine zečeva uvoze iz Italije i spremaju ih na sve moguće načine.

Ovo je jedan od najpoznatijih načina, pečeni zec u umaku od rajčice s kuhanim graškom i krumpirom, poslužen s pečenim krumpirom i miješanom salatom.

Ukoliko vas put nanese na Maltu, stojim na raspolaganju za sve preporuke. Ovo je posluženo u jednom od meni najdražih restorana na otoku. U gradu Sliema na samoj obali u restoranu Thee Angeli. Mali restorančić s lijepim ambijentom i još ugodnijom atmosferom. Moje najdraže mjesto za jutarnju kavu prije posla ili za dobro jutro vikendom.

Također, da vas uvedem u svijet ribe koju toliko spominjem kroz tekst, jedna od meni najdražih opcija, pored samih ribarnica koje imate na svakom koraku je market koji se održava svaku nedjelju u malenom ribarskom selu zvano Marsaxlokk o kojem sam vam već pisala u našoj avanturi o zabranjenom roštiljanju.

Za sve one koji mogu jesti ribu dan i noć kao ja, raj na zemlji. Jedini je problem ukoliko ne živite blizu ili u istom gradu gdje kupujete ribu, opasnost od toga da vam se brzo pokvari jer temperature dosežu i 40 stupnjeva. Prvih par dana mi je bilo teško se priviknuti na to, no kasnije mi nije smetalo ni najmanje, kada volite ljeto, ništa nije prevruće.

Ukoliko želite ručak s pogledom, preporučujem jednu od turističkih destinacija – Blue Grotto. Iako je razvikano turističko mjesto, cijene su zaista pristupačne. Uz ovakav pogled i tišinu, daleko od svih prometnih gužvi isplati se otići na drugi kraj otoka.

Za kraj ove priče, pitanje je da li sam pronašla Vegetu i kako sam preživjela nekoliko mjeseci bez iste?

NAŠLA SAM JE!!

Bio je to jedan od najsretnijih dana na tom otoku. Šef je rekao da ima na otoku jedan Turski dućan i da pogledamo tamo, možda nađemo ono što smo zamislili. Iako nas je od stana do dućana dijelilo sat vremena, to nas nije spriječilo da idemo u pohod na Vegetu!

Naš život na Malti je na kraju spasio Maltežanin koji je polu Englez pritom mislim na šefa ili da ipak zahvale prepišem Turčinu koji tamo ima dućan i zna što je Vegeta i kiselo zelje?

Kome god prepisala te zasluge, bitno da sam našla što sam tražila i došla na svoje. Dan nakon, pao je pun lonac spremljene sarme. Nemam sliku jer nije bilo vremena za istu. Možda neki drugi put, kada će mi sarma biti manji prioritet. Čitaj nikad, ali nikad se ne zna!

Do idućeg puta, odjavljujem se s Malte!

Psst! Nives možete pratiti i na njezinom  blogu o putovanjima!

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here