Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje prvi put je samostalno obilježilo 25. studeni, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ranijih godina ova svečanost organizirana je skupa s Vijećem Grada Siska i u zajednici s VBNM Sisačko-moslavačke županije, a sada su se petrinjski Bošnjaci odlučili na vlastitu svečanost. Održana je u dvorani Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog, kod kojeg Vijeće ima svoj ured, a odazvali se gosti iz Siska i Petrinje.
Počelo je himnama Republike Hrvatske i Republike BiH i uvodom članice Vijeća Nermine Hafizović o Danu državnosti BiH i povijesti toga prostora, te pozdravom dobrodošlice i obraćanjem predsjednika Vijeća Hajrudina Kulašića.
– Mi smo Vijeće Grada Petrinje, financirani smo iz proračuna i smatramo se obveznim obilježiti 25. studeni ovako samostalno, što ćemo nastaviti. Zaslugom gradonačelnika i uz razumijevanje poduzeća Komunalac Petrinja u tijeku je postupak za uređenja jedne parcele na središnjem gradskom groblju za muslimansko mezarje, pokop Bošnjaka po islamskom običaju. Imam ef. Alem Crnkić već je na budućem mezarju odredio smjer pokapanja mrtvaca. Ovo je stvarno veliki događaj za Bošnjake u Petrinji i ne samo Petrinji, jer je to mezarje namijenjeno za cijelu Sisačko-moslavačku županiju, odnosno za ljude koji se hoće pokopati u Petrinji. To je prvi put u povijesti Bošnjaka u Petrinji da smo dobili parcelu za pokop po muslimanskoj vjeri. Nama u Vijeću to je veliki ponos, nadamo se da će se već u proljeće iduće godine u tome mezarju moći pokapati- kazao je H. Kulašić.
Bošnjacima Grada Petrinje praznik državnosti zemlje iz koje su potekli čestitala je predstavnica Vijeća srpske nacionalne manjine Dragica Babić, te gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović.
– S velikim poštovanjem mogu vam reći veliko hvala na svemu onome što smo zajednički stvarali kroz našu noviju povijest. Mislim da je i današnja poruka s ove naše dvije himne, svemu onome što smo zajednički prošli i što se temelji na vrijednostima naša dva naroda koja su i u Domovinskom ratu pokazala da smo bili na istom putu, prema istom cilju. Domovinu, čija god bila, treba čuvati, treba je poštivati, bila to Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija ili bilo koja druga s ovih prostora. Kao gradonačelnik, i prije kao zamjenik gradonačelnika i sada kao saborski zastupnik, svih ovih zadnjih dvadeset godina, mogu reći da me nikada nitko nije čuo da sam dijelio ljude i dijelio nacionalnosti, nego sam slao poruke zbog koje ne bismo mogli ovako, za istim stolom sjediti, pogledati se u oči i držati čvrsto svoje pozicije koje su od izuzetne važnosti za naše narode. To je izuzetno važno za Hrvate, važno za Bošnjake, za Srbe, Makedonce, sve koji su danas ovdje i pokazuju da ta ruka koja je pružena i ostala pružena, ni u jednom trenutku, bar ne za ovim stolom, siguran sam nema figu u džepu, To nam ne treba… Vaš život je ovdje u Hrvatskoj i zato tražite da na civilizacijski način živite svoju kulturu, ali i smrt, da dobijete ono što imaju i drugi. Obično kad nešto obećam kao političar, netko misli da je to zbog politike, neke afirmacije, da bih prikupio neke političke poene. Prestar sam za to. Želim dati jasnu poruku da ni oko ovog groblja nije bilo lako ni jednostavno donijeti odluku.,uvijek ima svoju političku težinu. To su odluke izuzetno važne za budućnost ljudi na ovim našim prostorima- kazao je D. Dumbović.
Nedjeljni objed janjetine i ćevapčića na kraju je zaslađen tradicionalnim bošnjačkim kolačima baklavom i urmašicama, a napravile su ih članica Vijeća Subhija Hajdarević i supruge čelnika ovog udruženja, Dahira Mujić, tajnika Izeta Mujića i Vahida Kulašić.
Danom državnosti BiH, koji je ovaj ponedjeljak neradni dan u Federaciji BiH, obilježava se prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a održanog 25. XI. 1943. u Mrkonjić Gradu na kojem je usvojena rezolucija da narodi u ravnopravnoij BiH budu zbratimljeni u jugoslavenskoj federaciji s povijesnim granicama još iz vremena srednjovjekovne Bosne.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here