Danas zasjeda Gradsko vijeće Petrinje: U dnevni red izvanredno unijeta tema o migrantima – MUP je u srpnju donio odluku o financiranju četiri milijuna eura za infrastrukturu u Maloj Gorici

S današnjom 17. radnom sjednicom, koja od 9 sati traje u velikog vijećnici, Gradsko vijeće Petrinje ima novu vijećnicu Mosta nezavisnih lista. Dosadašnji vijećnik ( i potpredsjednik Vijeća) Petar Ćosić na vlastiti zahtjev stavio je mandat u mirovanje, a zamijenila ga je Luce Gašpar- Šako. Odmah je dala svečanu prisegu i ubrzo potom vrlo aktivno uključila u Aktualni sat.
Izlaskom P. Ćosića iz Gradskog vijeća sada je ovo predstavničko tijelo ostalo i bez jednog od potpredsjednika, pa za radnim stolom sjednicu vode predsjednica Magdalena Komes i potpredsjednik Nenad Radošević. Ni jednom riječi nije spomenuto tko će kandidirati i kada će se izabrani taj drugi potpredsjednik.

Nova vijećnica iz MOST-a, Luce Gašpar – Šako danas je dala svečanu prisegu.

U odnosu na dobiven dnevni red od 25 točaka, na početku sjednice još je dopunjen s četiri, a vrlo važno je uvrštenje teme o smještaju migranata na području Grada Petrinje. Prvi je Slaven Kadečka zatražio unos ove rasprave, zatražena je i jedna stanka za usuglašavanje stavova, za tematsku sjednicu suglasnost su davali Pejo Trgovčević, Miroslav Petračić i Inoslav Brkić… Bistrenje situacije pokrenuo je zamjenik gradonačelnika Branimir Bešlić tvrdnjom kako će migranti biti smješteni u Maloj Gorici, „to je gotova stvar“, rekao je, a dramatičnost se zakotrljala kada je nova vijećnica L. Gašpar–Šako iznijela podatak dostupan na internetskog stranici MUP kako je 9. srpnja ove godine za bivše prognaničko naselje donijeta odluka o ulaganju četiri milijuna eura u Prihvatilište za tražitelje azila u Maloj Gorici u okviru fonda za azile, migracije i internacije. Tu oduku možete pročitati  ovdje
Gradonačelnik Darinko Dumbović predlagao je osnivanje radne skupine za razmatranje ovog pitanja, da se zatraže objašnjenja od ministarstva, u sve uključi i župan sisačko-moslavački, jer se nije složio da kao saborski zastupnik jedini „budem gurnut za nositelja loše vijesti“.
Rasprava i zaključak Gradskog vijeća o migrantima, da ili ne u Petrinji, slijedi tijekom popodnevnog zasjedanja, a u međuvremenu će vijećnici proraditi seriju izvješća o programima rada i financiranja u 2017. gradskih tvrtki, ustanova, nacionalnih manjina, upravnih tijela i ostalih korisnika gradskog proračuna.
Pri kraju današnje sjednice trebala bi se donijeti i Odluka o izboru članova vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti na području Grada Petrinje, čime se za 2019. pripremaju izbori mjesne samouprave, novih i ponovnih nakon onih zadnjih i već zaboravljenih, održanih čak 10. lipnja 2007. godine.
Antun Petračić

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here