Svetu Katarinu zajednički slave obrtnici Petrinje, Gline, Topuskog… Na Banovini je udruženo 467 obrta, u Petrinji 290 članova

Sveta Katarina Aleksandrijska, zaštitnica radnika i obrtnika, sa spomen danom 25. studenoga, nebeska je čuvarica obrtnika iz Petrinje, Gline Topuskog, Hrvatske Kostajnice i ostalih banovinskih općina između Save, Kupe, Une i Gline.
Njihova tradicionalna godišnja svečanost održana je s dva događaja. Uz drveni križ u Ulici Stjepana Radića, o kojem skrbe petrinjski obrtnici, na mjestu u Domovinskom ratu minirane crkve ove svetice, cvijeće i svijeće stavili su vodstvo Udruženja, izaslanstva obrtničkih cehova i sami građana, te gradonačelnik Petrinje, saborski zastupnik Darinko Dumbović. Molitvu su vodili upravitelj crkve sv. Lovre Josip Samaržija i župni vikar Hrvoje Zovko.
Na svečanoj sjednici Udruženja predsjednik Ivan Solomun podsjetio je kako sv. Katarinu slave od 2000. godine, a zadnje dvije i prošireno udruženje s Glinom i Topuskom. Sada ih je ukupno 467 članova, ili 14 obrta više nego lani, a u samoj Petrinji udruženo je 290 obrtnika.
Dopredsjednik Udruženja Dario Stupar uručio je godišnja priznanja za organizacijski rad Mariji Bunjevac iz “M-PROM” proizvodni, ugostiteljski, trgovački obrt, Hrvatska Kostajnica,  Vlatki Pavičić-Šimić, vlasnici Vlatka, obrta za frizerske usluge i Snježani Prpić, SP, obrt za knjigovodstvene i računovodstvene usluge, Petrinja, te majstorima učiteljima Marini Žužić, Frizerski salon Marina, Topusko i  Ivanu Jelekovcu, Autoservis Jelekovac, Topusko.
Za promicanje ovog udruženja posebne zahvalnice primile su vlasnice frizerskog salona Gordana Petrlić iz Petrinje i krojačkog salona Ljiljana Strmečki u Topuskom.
Predsjednik I. Solomun priznanje za životno djelo predao je Vladi Babiću, iz prijevozničkog obrta Babić transport u Glini.
– Ovim obrtom bavim se od 1996. godine, posjedujemo pet vozila za prijevoz rasutog tereta i zapošljavamo isto toliko radnika, među kojima su sinovi Ivan i Goran- kazao je slavodobitnik za 2018., do Domovinskog rata šofer petrinjskog Slavijatransa. (A.P.)

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here