Zima na kupalištu Zibel

Autor: Marjan Gašljević
Udruga Zibel nakon 55 godina postojanja kupališta Zibel u suradnji s Gradom Siskom i ŠRC-om radi pilot projekat “Zima na kupalištu Zibel” u kojem će kupalište Zibel prvi puta biti otvoreno u zimskom periodu! U subotu, 1.12. počinje zimska idila na kupalištu Zibel. Već od 12:00 može se uživati uz zibelsku kavu i zibelsko zimsko pivo, a u večernjim satima i u idličnoj atmosferi uz live svirku.
Vrijednim članovima Udruge Zibel bilo je potrebno samo petnaestak dana rada da urede multifunkcionalni prostor koji im je dodjelio grad Sisak. Novouređeni prostor namijenjen je različitim sadržajima koji će u zimskom periodu oživjeti prelijepi prostor kupališta Zibel koje već 55 godina u zimskom periodu „spava“ zimski san čekajući proljetno buđenje. Članovi Udruge Zibel davno su prepoznali i znaju koje ljepote i sadržaje nudi ovaj prelijepi kutak Siska kroz sva godišnja doba, a danas su ušli u jednu „novu priču“ kada će te ljepote ponuditi i kroz zimsko razdoblje uz slogan: „Ne trebamo nove krajeve nego nove oči da ih vidimo.“
Udruga Zibel uredila je prostor dragovoljnim radom svojih članova te vlastitim sredstvima kojima su nabavljeni materijali za uređenje i opremanje kao i donacijama sponzora koji ovu Udrugu prate kroz sve vrijeme njezina djelovanja.
Tisućljetna Kupa u svoj svojoj ljepoti i podatnosti danas se sigurno ćudi nekim novim događanjima na svojoj obali u vrijeme kada je naučila tiho i lijeno se u zimskom sivilu šuljati pored obale Zibelske padine nudeći prostore jatima pataka i labuđim obiteljima koje bi dolazili hraniti rijetki zaljubljenici ovog prostora i sami danas iznenađeni i zatečeni nekim novim događanjima.
Zavirili smo na Kupalište i novouređeni prostor te u svojoj znatiželji ogledali se u sivilu dana u zelenim vodama Rijeke otimajući se s nizovima vrba koje svoje grane namaću u vodi i ogledaju se kao i sami dok se na obali utrkuju razigrani psi i dječica u svoj slobodi prirode i ponuđenog im prostora.
Domić, predsjednik Udruge Zibel je tužan jer ne može u ničemu „priskočiti“ zbog zdravstvenih tegoba ali je tu da nam ispriča što će se moći vidjeti, kušati, čuti, doživjeti u novouređenom prostoru i na Kupalištu. Udruga predviđa niz glazbenih, književnih, slikarskih, športskih i drugih događanja koje će sigurno zainteresirati sve uzraste koji svrate na ovaj prostor. Šetati, trčkarati ili samo uživati u svježem zraku, podatnoj Kupi, dobaciti komadić kruha jatima divljih pataka ili labuđim obiteljima koje dostojanstveno plutaju i svojoj ljepoti, čuti i promatrati kreju koja vrištavo upozorava ostale stanarice da je tu uljez, a onda sjesti u toplinu ovog novouređenog prostora, poslušati dobru glazbu, razgledati izložbeni postav, pročitati knjigu uz gutljaj „zibelskog zimskog piva“, „zibelske kave“ ili toplog čaja.
Uvijek, sigurno, u dobrom društvu nekih starih ili novih poznanika dok malci vani udaraju loptu da bi smrznutih noseva utrčali unutra ugrijati se ili samo provjeriti mogu li nastaviti dalje.
I kad za sobom zatvorite vrata držeći u ruci „Šiminu klipu“ pročitajte natpis na vratima: „Gdje ima volje, ima i načina.“ Uvjeren sam da će Vas ovaj slogan, ali i cjelokupan doživljaj prostora sigurno ponovno, što prije, vratiti nazad da bi se „pripunili“ pozitivnom energijom kojom zrače ovi ljudi i cjelokupan prostor ili, možda, ponudili i svoju priču, pjesmu, sliku s kojom bi oplemenili mjesto i trenutak.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here