U Strossmayerom šetalištu gori prva svijeća nade, iščekivanja: Uz crkvu sv. Lovre 11. godina Adventskog vijenca

Prva je nedjelja Adventa-Došašća, priprave i očekivanja rođenje Isusa Krista. U katoličkoj vjeri danas se na adventskom vijencu pali prva od četiri svijeće. Po predaji, adventski vijenac ili krug ili prsten izrađuje se od zimzelenog granja i kiti s četiri svijeće, a svi ovi simboli imaju svoje značenje.
Okrugli vijenac kao zatvoreni krug ukazuje na vječnost, vječni život, a jednako i zimzeleni ukrasi upućuju na trajni život, onaj koji ne prestaje. Četiri svijeće pale se četiri nedjelje do Božića, a svaka ima drugi simbol. Danas upaljena prva, ili prorokova, predstavlja nadu, iščekivanje, iduće nedjelje je betlehemska, za mir, pomirenje, treća je pastirska i shodno tome označuje radost, veselje, a zadnja je anđeoska ili znak ljubavi.
Adventski vijenci i svijeće po domovima su raznih vrsta, veličina i oblika, a na otvorenom u Petrinji sada već 11 godina najveći takav znak Božića nalazi se pokraj župne crkve sv. Lovre. Promjer mu je 4-5 metara, ogromne svijeće za sijalice na struju izradio je mladi lončar Valentino Valent, a tijekom godine čuvaju se u skladištu župnog ureda. Svake godine mijenja se samo zelenilo, za ovomjesečni Božić borove grane iz Žicine šume, s periferije Petrinje, donio je Mijo Marjanović, a cijelu instalaciju postavili, složili i prilagodili Davor Gavranović i Mladen Fabac-Zec.
Poslije današnje župne podnevne svete mise adventski vijenac za 2018. godinu, originalan, poseban i jedan od najvećih na otvorenom u Sisačkoj biskupiji, simbolički su upalili župnik Josip Samaržija, gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović i zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.
Prije paljenja prve svijeće, oboje čelnika Grada Petrinje pribivali su nedjeljnom župnom misnom slavlju.
Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here