Sv. Barbara u Brestu proslavljena crkveno i svjetovno: Misa u drvenoj kapeli, folklor u seoskom domu

Djevica i mučenica, sveta Barbara, zaštitnica rudara i dobre smrti, kojoj je spomendan 4. prosinca, sinoć je proslavljena u Brestu Pokupskom: najprije vjerskim obredom u seoskoj drvenoj grobljanskoj kapelici posvećenoj ovoj svetici, a potom s folklorom u brestovskom društvenom domu. Proslavu su organizirali KUD Pokupljanka i mjesni odbor Bresta.
Blagdansku svetu misu večernjicu s propovijedi u prepunoj crkvici (ovdje je iz 17. stoljeća, a temeljito obnovljena nakon rušenja u Domovinskom ratu) služio je Mladen Vidak, župnik iz Žažine (delegiran također za Brest i Malu Goricu), a za folklornu večer domaći KUD Pokupljanka ugostio je prijatelje srodnog HKUD-a Radost iz Sela.
– S ovim društvom suradnju smo počeli preko naših svirača, koji su ih lani pojačali na Vinkovačkim jesenima, na kojima je ove godine jedini predstavnik Sisačko-moslavačke županije bilo naše društvo. Tijekom 2018. imali smo oko 25 nastupa – veli Darko Hrnčević, umjetnički voditelj, veteran brestovljanskog KUD-a.
Oba društva vode dvije žene, pa su predsjednice Ružica Pavković iz Bresta i Jasenka Noršić iz Sela razmijenile zahvalnice i darove.
Članovi Pokupljanke bili su uslužni domaćini u svojim zelenim majicama, a na prvom gostovanju u Brestu Radost se predstavio s prebogatim narodnim nošnjama, u kojima su nastup započeli prigodnim prosinačkim tradicijskim običajem i pjesmama vezanih uz Božić.
Pučko veselje s plesom nastavljeno je uz stolove prepune hrane i vlastitih kolača članica domaćeg KUD-a.
Antun Petračić .

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here