Proslavljeno 70 godina petrinjskog hrvanja: Tradicija se nastavlja!

Autor: Antun Petračić Toto

Svoju dvoranu i u njoj naporni trening, skidanje kilograma, znoj i umor, nadmetanje u „grifovima“, šale i zadirkivanja poslije vježbanja – na jednu večer zamijenili su petrinjski hrvači svečanom proslavom velikog jubileja. Hrvački klub Petrinja/ bivši Gavrilović/ prvotno Radnik, sinoć je u obje dvorane Hrvatskog doma obilježio 70. godina postojanja, uz sjećanje na slavnu prošlost započetu u ljeto 1948. u sastavu tvornice Gavrilović, zaslugom osnivača ovog kluba Rikarda Bukovca i Drage Sumajstorčića. U početku su nosili ime Radnik, od 1967. s imenom Gavrilovića, a sada su s pod nazivom Petrinje . Ovaj hrvački klub bio je momčadski prvak bivše države 1970., 1972., 1985., 1988. i 1990, a u samostalnoj Hrvatskoj naslove najboljih, bez ijednog poraza, uzastopno nižu 2001., 2002., 2003. i 2004. godine.
U proteklim naraštajima izvrsnih hrvača poniklo je niz vrhunskih imena, najtrofejniji je Milan Nenadić, a osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu Vlado Lisjak ostvario najveći uspjeh petrinjskog kluba i hrvatskog hrvanja. O takvoj izuzetnoj prošlosti na proslavi 70. obljetnice pokazana su tri video filma, a sportašima i trenerima iz razdoblja 2008.-2018. dodijeljena su pojedinačna priznanja, te zahvalnice veteranima (uključujući i posmrtno) ostalim zaslužnima za ovaj šport.
O sadašnjem trenutku ŠHK Petrinja govorio je predsjednik ( i još uvijek aktivni hrvač) Vinko Kadečka, kojem je „teško pobrojati sve vrhunske rezultate i vrhunske sportaše, naše hrvače, trenere i vrijedne sportske djelatnike koji su pridonijeli da klub, Grad Petrinja i tvrtka Gavrilović postanu sinonimi za hrvački sport. Razinu hrvačkih postignuća prethodnih generacija vrlo je teško održati ili nadmašiti, međutim letvica je visoko podignuta, a nama preostaje da se dalje trudimo i borimo u ovim dosta teškim vremenima.
Pozdravljajući slavljenike Marko Badrić, predsjednik Petrinjsko sportskog saveza je naglasio kako je u gradskom sportu „prvo i osnovno rješavati infrastrukturu, a bez dvorane nema ni daljnjeg napretka“. Josip Šimunović, predsjednik Zajednice sportskih udruga i Saveza Sisačko moslavačke županije ( u kojoj je 240 klubova) zna“da je hrvački sport zasjeo čvrsto na pijedestal sporta u Petrinji, svi ovdje možemo potvrditi da su hrvački sport i hrvački klub ovjenčali slavom Petrinju”
Gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović u pozdravnom obraćanju (nakon dobivene zahvalnice) sjetio se svojih početnih 20 treninga hrvanja od kojeg je odustao, a sportaše posebno obradovao izjavom: Želim da u budućnosti napravimo najvažnije, a to je sportska dvorana koju dugo čekamo, a moramo je napraviti iz EU sredstava. Ja sam optimist i siguran sam da će početak radova naše velike dvorane biti u sljedećoj godini. Sve su je politike do sada obećale, a ja ovdje svečano obećajem da ćemo imati početak radova i ovu veliku investiciju.
Početaka i dugog tijeka nevjerojatne uspješnosti hrvača Gavrilovića podsjetio se osnivač čuvene Petrinjske škole hrvanja i dugogodišnji trener Vladimir Sekulić ( r. 1936.), uz godinu dana mlađeg nekadašnjeg hrvača Ivice (Brace) Ljubešića sinoć dvojice najstarijih sudionika proslave. Odazvali su se brojni bivši športaši, iz Vojvodine su došli predratni članovi kluba, od medijskih osoba poznat i popularan Mario Valentić… Vrlo uspješno u ovom klubu hrvaju i djevojke, a ukupno o svemu u ovom društvu sažeti prikaz povijesti i najvažnijih rezultata, događanja i uspjeha u zadnjih 20 godina objavljen je u slavljeničkoj brošuri (besplatno se dijelila)“70 godina Petrinjskog hrvanja- tradicija se nastavlja.”Glazbeni program značajne hrvačke proslave ispunila je Muška klapa Kolapjani iz Siska.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here