Obilježen Međunarodni dan volontera: Radosna srca, uz pjesmu i smijeh, želimo biti vašoj tuzi lijek!

Autor: Antun Petračić
Volontiranje-volonterizam neprofitna je i neplaćena aktivnost kojom pojedinci i pojedinke, samostalno ili u okviru neke skupine ili organizacije, doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva. Volontiranje se javlja u raznim oblicima: od tradicionalnih običaja uzajamne samopomoći do organiziranog djelovanja zajednice u kriznim razdobljima. Volontiranje uključuje i pokušaje suzbijanja siromaštva i pomoći u sprečavanju i zaustavljanju sukoba.
“Volonterstvo (ili dragovoljni/dobrovoljni rad) jedan je od kamena temeljaca civilnog društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude.” (Opća deklaracija o volonterizmu)
Ovakvim načinom rada u Petrinji se od 2012. godine uspješno bavi Volonterski centar u sastavu Udruge IKS ( za promicanje informatike, kulture i suživota), a samo u ovoj godini raznim vrstama djelovanja obuhvatilo je 250 volontera i više stotina korisnika. Međunarodni dan volontera je 5. prosinac, a IKS ga je sinoć obilježio godišnjim susretom, uz predstavljanje (i prigodno nagrađivanje i zahvaljivanje) svojih 12 međunarodnih članova iz programa Europske volonterske službe, najzaslužnijih lokalnih volontera, te partnera, suradnika, prijatelja…

 

-Organizirali smo ovaj događaj kako bi istaknuli vrijednost angažmana volontera i partnera u zajednici koji nesebično ulažu svoje vrijeme, trud i znanje te doprinose razvoju našeg društva. Volonteri su tijekom cijele godine organizirali redovite zabavne aktivnosti za korisnike Doma za starije i nemoćne osobe, Doma za psihički bolesne odrasle osobe, provodili programe za djecu, mlade i sve naše sugrađane: pomoć u učenju, robotika, inicijative mladih Aktivaca, info-fotke za mlade, administrativna pomoć za građane, međunarodni projekt Kreativno ljeto s radinicama i drugim kreativnim aktivnostima za djecu i mlade, festival Socijala, Uskršnje radionice za djecu, lutkarske predstave, interaktivne radionice i volonterske akcije u osam škola na ruralnom području Sisačko-moslavačke županije i brojne druge aktivnosti u suradnji s našim partnerima, udrugama i ustanovama u zajednicama SMŽ. U ovako teškim vremenima kada je nezaposlenost dosegla ogromne razmjere, kada naši mladi žive u okružju koje ih deprimira i ograničava njihovu inovativnost i kreativnost, uključivanje ovih ljudi u volonterske aktivnosti od iznimnog je značaja i hvale vrijedno.Upravo zato želimo pohvaliti i nagraditi volontere, zahvaliti se našim partnerima, te motivirati sugrađane kako bi i sami činili slična djela i stvarali ljepše okružje svih nas- kaže izvršna direktorica IKS-a Tamara Jovičić.
Na nekoliko mjeseci ili punu godinu dana Petrinja je grad inozemnih volontera iz šest država. Balázs Fejes i Szabolcs Subert dolaze iz Mađarska, Blanka Relota, Denis Fazlović i Muamer Jašarević iz BiH, Francuzi su Justin Roche, Lea Caid i Vickie Andrade, iz Makedonije Stefan Karadžovski i Martin Tasevski, a Sofia Silva iz Portugala i Noemi Orioli iz Italija. Svatko od njih predstavio se na svome jeziku, a pričali su kako su i zašto postali volonteri, što im znači ovo iskustvo u životu.
IKS je nagradio svoje domaće istaknute dragovoljce, a za 2018. godinu zahvalnice su primili Ivan Genc, Noa Škrinjarić, Ivan Škrljac, Domagoj Režić, Morana Šalić, Nadja Matešić, Joshua Paton, Simbad Hadžić, Antonija Kihalić, Nina Piragić, Lana Culović. Dora Herceg, Iva Pavlić, Valeria Caci, Monika Đakovac, Meliha Milikić,Tea Precca, Hana Jurković, Petra Božurić, Matej Gregec, Bojan Juzbašić, Danijel Barukčić i Luka Kosak.
Predstavljen je stalni tim Udruge IKS u kojem domaće i europske projekte kvalitetno ostvaruju Gordana Paton, Dušanka Bukal, Sabina Stepinec, Larisa Brkić, Estela Toporan, Borisz Negeli, Matej Gregec, Mirjana Goleš i Tamara Jovičić. Navedeno je kako u županijskom projektu „Moja škola- zajednica sa srećom“ sudjeluju osnovci iz Gline, Sunje, Mečenčana, Hrvatske Kostajnice, Jabukovca, Prve OŠ Petrinje (s Hrastovicom) i Gora ( Nebojana). Kao izravni sudionici obilježavanja 5. prosinca zbor OŠ Ivan Goran Kovačić iz Gora premijerno je izveo Himnu volontera, na tekst njihova sedmaša Marka Marčelje i glazbu nastavnice Maje Ostojić.
Sadržajnoj, aktivnoj, informativnoj, promidžbenoj i svečanoj priredbi petrinjskih volontera nazočio je i gradonačelnik Darinko Dumbović.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here