Zavrti me na ledu

Autor:Miroslav Šantek Cobra
Stari Petrinjci su, baš kako govore zapisi zabilježeni u publikacijama petrinjskih povjesničara obožavali kad zima prekrije Petrinju i zaledi bare, lokve, ponekad Petrinjčicu i samu Kupu odlaziti na klizanje. Ta zabava na hladnom zraku bi znala trajati po cijel dan – sve dok ima svjetla, a sa sutrašnjom zorom sve bi se nastavilo.
Imati uređeno klizalište u gradu u europskim sredinama bio je statusni simbol, a s novijim vremenima ta klizališta su došla i u blizinu Petrinjaca. Nažalost, nikad nijedan gradonačelnik nije napravio petrinjsko klizalište, ali je u obližnjem Sisku postojao ledeni spas – legendarni Zibel gdje se obavezno odlazilo na sklisku zabavu.


I onda, tek 2013. kad je politička koalicija Rad za naš grad na čelu s Darinkom Dumbovićem čija je ideja i obećanje o klizalištu postojalo, uz potporu lokalnog SDP – a i nezavisnog Branimira Bešlića i drugih stranaka došla na vlast, počelo se razmišljati o petrinjskom klizalištu, a ta ideja i želja se ostvarila u zimu 2014. To su doista bili uzbudljivi dani kad su tadašnja dogradonačelnica Svjetlana Lazić i gradonačelnik Darinko Dumbović bili nerazdvojni na baš svakom događaju i kad su obilazili prostor Gradskog rukometnog stadiona koji je odabran za lokaciju petrinjskog klizališta. Ono što je u ovom projektu doista dobro odrađeno je inastalacija puno jače električne mreže jer klizalište zahtijeva ogromne količine struje, a riješeni su i problemi električne energije za ljetne događaje. I tako, doveženo je klizalište, led se stvorio i Petrinjci su pohrlili na tu novotariju. Bar su djeca doživjela nešto što će pamtiti cijeli život.

I tako je svake zime “radilo” petrinjsko klizalište na kojemu su bile organizirani svakakvi zabavni sadržaji, učio se igrati hokej, škola klizanja, disco na ledu, a ušlo se i u novu 2015. godinu dočekom na tom mjestu jer je u zgradi igrališta radio i ugostiteljski objekt.
Prije nekoliko dana, na sv. Nikolu po peti put je otvoreno petrinjsko klizalište uz prigodni govor nove dogradonačelnice Viktorije Kaleb, a o njemu brine petrinjska tvrtka Poslovne zone. Razmišljalo se o novoj lokaciji u samom središtu grada – Trgu hrvatskih branitelja, ali se odustalo zbog problema s električnom energijom, ali i dalje se razmišlja da se iduća sezona klizanja otvori na tom mjestu. Klizalište je plaćeno 190 tisuća kuna, otvoreno je od 10 do 12, od 13 do 15, od 16 do 18 i od 19 do 21 sat svaki dan, a cijene ulaznica su 5 kuna za djecu i 10 kuna za odrasle, a cijena najma klizaljki je 10 kuna. Klizalište će biti otvoreno do 20. siječnja. Pa zavrtite nekog na ledu. Petrinjskom.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here