Danas zasjeda Gradsko vijeće Petrinje: O migrantskom ili azilantskom centru u Maloj Gorici razgovor u MUP-u 18. prosinca

Vijećnici Grada Petrinje zaslužit će ovomjesečnu naknadu, jer nakon maratonske sjednice 27. studenoga, danas odrađuju sličnu novu s 35 točaka dnevnog reda, a do konca godine još ih očekuje jedan takav sastanak. Na današnjem zasjedanju Gradskog vijeća u središtu pozornosti je usvajanje proračuna Grada za 2019. s projekcijama u 2020. i 2021. Prema prijedlogu, u idućoj godini gradska blagajna raspolagat će sa 385,725.044 kune, a u tolike rashode unijeti su i svi troškovi zahvata aglomeracije i interventnog plana. Bez tih sredstava, izvorni-osnovni proračun iznosio bi 104 milijuna kuna. O ukupnim financijama Grada u 2019. vijećnici će odlučiti tijekom ovog popodneva-večeri, a prije toga razmatraju se planovi rada i financiranja svakog pojedinačnog korisnika gradskog proračuna.
Ova 18.sjednica počela je u 10 sati minutom šutnje za prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana na dan njegove smrti, a po poslovniku prvo je odrađen Aktualni sat, uz prevladavanje teme o migranskom centru u Maloj Gorici.
Na pitanje Inoslava Brkića ( HDZ) „je li radna skupina imenovana na prošloj sjednici bila u Zagrebu i što je saznala“, gradonačelnik Darinko Dumbović je obznanio kako je 18. prosinca dobiven termin za razgovor u MUP-u i odmah dan kasnije preko tiskovne za novinare izvijestit će se javnost. Odbijanje Grada za izdavanje građevinske dozvole objasnio je mnogim manjkavostima u zahtjevu MUP-a, a „ bit ću najsretniji da neće trebati moj potpis,nego mjerodavnih tijela Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije, koji mogu odobriti taj zahtjev mimo Grada. Budimo strpljivi“ rekao je D. Dumbović. Još je detaljnije pojasnio u odgovoru novoj vijećnica Mosta nezavisnih lista Luci Gašpar-Šako rekavši kako u zahtjevu fali 7-8 dokumenata i ponovio kako neće potpisati odluku, „nego će odlučiti najjači“. Ista je vijećnica zatražila imena osoba iz Petrinje koji su ove godine nazočili prethodnim sastancima o Centru u Maloj Gorici, a kako nije sada dobila odgovor, zahtijeva ga naknadno u pisanom obliku.
Zamjenik gradonačelnika Branimir Bešlić ponovio je svoju tvrdnju s prošle sjednice kako će sigurno Centar postojati u Maloj Gorici, ostaje samo nepoznanica hoće li u njemu biti migranti, u prolazu ili azilanti, u ostanku. Po njegovom saznanju, planira se 90 stambenih jedinica za po osam ljudi u svakoj, uz kuhinju i ostale popratne sadržaje.
U velikoj gradskoj vijećnici prijepodne je uzmanjkalo mjesta za sjedenje i prostora za stolice jer su prva dva sata nazočili predstavnici stanara iz naselja Sajmišta i središta Petrinje, a došli su izraziti građansko nezadovoljstvo glede baznih stanica-repetitora-odašiljača po krovovima iznad njihovih stanova. U drugoj točki dnevnog reda o Razmatranju pitanja vezanih za iznajmljivanje i davanje u zakup zajedničkih dijelova zgrada u svezi postavljanja, održavanja i razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture na području Grada Petrinje, apel za zdravlje i reguliranje ovog problema u GUP-u uputili su Anita Jelisavac, Jasmina Draženović i Branimir Gjigaš sa Sajmišta i Davor Vodopija iz Šenoine ulice. Uvodničar je bio vijećnik Željko Tonković., a uz materijale za ovu temu vijećnicima je priložena fotokopija prosvjeda građana Sajmišta s 201 potpisom.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here