Utorak ujutro:Zamirisali žganjci parkom

Autor:Miroslav Šantek Cobra

Djevojka je zelen bor sadila, pa mu govorila, pa se penjala na njega – sve da vidi što njen dragi radi, dal pije ili drugu ljubi, a ona mu sve oprašta. A možda mu je skuhala i žganjce – jer u to doba o kojem pjeva ovaj narodnjak kojeg su uživo jutros u petrinjskom parku odsvirali dečki na tamburama – žganjci su bili zakon. Dragi dođe, najede se žganjaca pa….

Utorkom je sajmeni dan u Petrinji. Ljudi se prošetaju do placa, okupiraju okolne kafiće, a danas su dobili priliku i besplatno se najesti žganjaca do mile volje. I to onih starih, domaćih, koje su svojim rukama usred parka skuhale dvije gospođe. Oko njih se sve pušilo, širio se zamaman miris hrane, puckelatala su drva u peći, a prolaznici su znatiželjno zastajali i čekali da dobiju svoju porciju.

Dvije Mošćeničanke iz tamošnjeg KHUD Mošćenica, Micin Ljubica i Savka Badrić su dva sata pripremale ovo staro jelo koje su naučile skuhati od svojih mama i baka i koje još uvijek kuhaju kod kuće, a trude se i nove generacije naučiti pripremi žganjaca. Kažu gospođe ovako: prvo  se na dno stavlja domaće vrhnje, a onda žganjci koji se začine sa prepečenim špekom i domaćom masti. I vrhnje i kobasice i mast su domaće, sa sela, a one su bile dio manifestacije Gastronomski utorak.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here