Baš čudno – pao je snijeg usred prosinca

Autor: Miroslav Šantek Cobra

Prije nekoliko dana je krenulo. Članci sa raznih portala su najavljivali da će uskoro pasti snijeg. Da dolazi zima. Bijeli božić. Pa još bombastičnije vijesti da su izdana meteo upozorenja u raznim bojama na karti, a kako se članci sa portala u velikim količinama dijele fejsbukom, ljudi obilato komentiraju snijeg, ponekad u toj mjeri kao da će početi novi rat. A onda se javi jedan i veli: šta se čudite snijegu ko pura dreku – pa zima je. Kad će padati, ako ne sad.

I pao je jutros. Baš čudno. Usred prosinca. Zabijelio je livade i dvorišta, napravio bljuzgu po cesti, na trenutke prekrio čari Aglomeracije Petrinja i prekrio gradski park. Dječaci koji jašu žabe ili kornjače su kako bi jedna moja prijateljica rekla “na bijelom” i gledaju već godinama u prazninu gdje im fali njihova karijatida koja je davno otišla (o njoj u drugoj priči uskoro).

Pogled iz toplog kafića na snijeg koji zasipa cestu je ugodan. Prolazi vozilo Hitne pomoći pod rotirkama, nekom nije dobro i nadam se da će sve biti u redu, prolaze lica koja uvijek vidite prvi put u životu, a svaki dan gledate isti prizor, ali sva ona su starija, nema baš mladosti na cestama. Tko se nije snašao nema ovdje što tražiti. Srećom u blizini je Zagreb koji još uvijek pruža ruke i Njemačka, Irska…

Bar su dvije žene izrazito dobre volje. Piju kavu, smiju se i pale cigaretu na cigaretu. Na TV ekranu nogomet s nekih dalekih stadiona, stiže i ekipa veselih studentica, spajaju stolove, petak je – vrijeme za privremeni rastanak i povratak kući. Moj prijatelj navraća da me pozdravi. Kaže da ide na misu. To znači u najposjećeniju petrinjsku kuću – kladionicu. Zajebo ga Dinamo sinoć. “Izgubio” je zbog modrih neku lovu. Ali danas je novi dan. Novi parovi. Petrinjsko jutro je uspavano, tromo i anemično. Kao i uvijek. Ovaj put s malo snijega.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here