Malo snijega puno radosti

Autor: Marjan Gašljević
Osobno me snijeg nešto baš i ne raduje kao niti nositeljaca mu zima. Čim se spuste prve pahulje nastaje frka. Zimska služba profesinalno je, obično, zatečena pa se uvijek čude bilo to u prosincu, siječnju a o veljači da se ne govori. Frku sa snijegom i zimom dodatno pojačavaju i rečuni za grijanje koje famozni razdjelnici nisu ništa smanjili samo su neke, posebno penziće, natjerali da se dodatno smrzavaju. I onda, usprkos smrzavanju, računi neumitno stižu a susjedi iznad obično im spominju „sve po spisku“ jer moraju dodatno grijati obzirom da su im podovi hladni. Mudri „gospon Razdjelnik“ tu problematiku nije, u svoj svojoj mudrosti, niti načeo a sada o njoj nema vremena pričati jer je našao novi „rudnik“.
Za razliku od zimske službe moj prevrijedni susjed čim čuje Vakulu koji najavljuje centimetre snijega hvata lopatu te počinje s čišćenjem. Ja nisam baš toliko vrijedan, radije pričekam nekoliko dana da me toplina pretekne.
Za razliku od mene moji „malci“ su jutros još niti se ne probudivši virnuli kroz prozor vidjeti da li ih je Vakula prevario. Kada su vidjeli da se okolo srmežljivo bijeli radosti im nije bilo kraja. Matko je za vrtić uzeo kompletnu „bojnu opremu“ s kojom bi mogao savladati i Pol a ni Luce nije bila puno skromnija. Čizme, skafanderi, rukavice i kapuljače zatekao sam na sušenju u vrtiću. Znači, prva snježna runda je obavljena.
Da preteknemo mrak požurili smo kući i odmah na snijeg. Malci su se bacili na pravljenje snjegovića a ja bih samo, tu i tamo, virnuo što se događa. Strpljivo su sakupljali snijeg od skromnog snježnog pokrivača koji se, usput, još i brzo rastapa da bi snjegović ubrzo dobio svoju obaveznu mrkvu i zadatak promatrati prolaznike.
Nakon sat vremena rada na snjegoviću i povremenog valjanja po snijegu današnju snježnu avanturu smo priveli kraju jer, ne samo što se počinje mračiti, „zimska oprema“ je postala skroz mokra i vrijeme je za sušenje ali i toplu juhicu koja itekako prija poslije ove male snježne avanture.
I tako, nekom snježak donese brige a nekom puno radosti. Bez obzira gdje smo ipak pokušajmo ga gledati s pozitivne strane pa će nam biti i toplije i ljepše.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here